V medicíně se slovo bypass používá k označení uměle vytvořené cévní spojky, nejčastěji na tepnách zásobujících srdce - tedy na koronárních tepnách.
Švestky jsou bohatý zdroj vitaminů skupiny B, důležitých pro krvetvorbu, látkovou přeměnu v těle, pro zdraví a krásu naší pokožky, vlasů a nehtů, mentální svěžest a pevné nervy. Zlepšují paměť, zvyšují imunitu (což je důležité zvláště před nastávající zimou), uvolní vás v případě nervozity a stresu.
Švestky jsou ale především bohatou zásobárnou minerálů, obsahují:
- draslík – minerál nezbytný pro správnou funkci srdce a krevního oběhu
- zinek – podporuje obranyschopnost organismu
- fosfor – důležitý pro látkovou přeměnu, zuby a kosti
- železo – působí proti chudokrevnosti, zlepšuje paměť a podporuje schopnost učení
- hořčík – důležitý pro mozek, svaly, metabolismus, chrání před aterosklerózou
- vápník – zajišťuje silné kosti a reguluje vysoký krevní tlak
Chrání srdce a cévy
Dalším důležitým vitaminem, zastoupeným ve švestkách, je vitamin E, silný antioxidant, chránící buňky lidského těla před poškozením. Je prevencí některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních chorob, jako je infarkt, mrtvice a pod., pomáhá také udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi. Jsou zdrojem vitamínu K, který se podílí na srážení krve při zranění či poruše cévních stěn (zabraňují častému krvácení z nosu nebo z dásní).
Velký obsah antioxidantů, a to i u sušených švestek, je řadí mezi ovoce zpomalující stárnutí. Obsah draslíku zase působí na harmonizaci krevního tlaku, zabraňuje srážení krevních destiček, ateroskleróze a cévním mozkovým příhodám.
Švestky působí léčivě při ledvinových a jaterních onemocněních.
Švestky jako lék proti zácpě
Švestky jsou přírodním projímadlem. Obsahují přírodní látky, jež působí preventivně na celé zažívací ústrojí, jejich konzumací předcházíte zánětům žaludku a střev, účinně působí na zdravou střevní mikroflóru. Zlepšují peristaltiku střev, které zároveň i čistí a zbavují nadměrného množství tuku. Tím pomáhají i hubnutí, protože zabraňují uložení těchto tuků ve formě nežádoucích podkožních zásob. Dokonce se jim při pravidelné umírněné konzumaci připisuje preventivní účinek proti rakovině střev.
Švestky působí léčivě při revmatismu a dně
Švestky jsou výborným pomocníkem při dně. Látky v nich obsažené odbourávají a vyplavují především močovinu, která je vlastně příčinou této nemoci. Pokud máme k dispozici čerstvé švestky, doporučuje se vždy před hlavním jídlem zkonzumovat 1–2 plody nebo vypít 2 skleničky švestkové šťávy. Jinak používáme švestky sušené, namočené přes noc ve vodě, kterou vypijeme.
Také mírní bolest při revmatismu.
Potravina pro diabetiky a redukční diety
Uvádí se, že glykemický index čerstvé švestky je 22 (nízký je do hodnoty 55). Patří tedy k potravinám, které nezpůsobují žádné radikální změny v hladinách cukru v krvi, což ocení diabetici.
Výborně se hodí při redukčních dietách, samy o sobě podporují hubnutí, zrychlují metabolismus a napomáhají vyprazdňování. Čerstvé švestky obsahují hodně vody a zhruba jen 6% cukru. Navíc snadno utiší hlad a jsou tedy vyhledávaným ovocem s dietetickými účinky. A vzhledem k obsahu hořčíku, který má vliv na nervovou soustavu a dobrou psychickou kondici, nedochází při hubnutí ke změnám nálad.
Švestkové pecky prohřejí
Sušené pecky těchto plodů jsou vynikající náplní k výrobě zahřívacích polštářků. Ty si můžeme vyrobit tak, že dobře vysušené pecky naplníme do bavlněného nebo lněného povlaku a zašijeme. Když si potřebujeme nahřát některou část těla, stačí polštářek vložit na chvilku do rozehřáté trouby a můžeme použít. Tento polštářek je výborný například při břišních kolikách u miminek.