Bezlepková dieta je v současnosti jediný lék na celiakii. I když dětí s celiakií stále přibývá, zajištění bezlepkového stravování ve školní jídelně může být velkým problémem.
Na první překážku naráží bezlepkové stravování již v zákoně. Školní kuchyně nemá povinnost připravovat jakoukoliv dietní stravu. Příprava bezlepkové stravy závisí pouze na ochotě personálu školní kuchyně.
V roce 2015 sice vstoupila v platnost vyhláška o školním stravování (č. 1071 2005 Sb.), díky níž je možné vyjít nemocným strávníkům vstříc, ale ani tak není vaření bezlepkové stravy pro školní jídelny povinností. Samotné rozhodnutí, zda takto bude učiněno či nikoliv, záleží pouze na daném zařízení. Rodič by tedy měl sám přijít za vedením školky/školy, vysvětlit specifické požadavky dítěte a zjistit postoj jídelny vůči dietnímu stravování.
Čtěte také: Onemocnění způsobené lepkem: celiakie, alergie na lepek a intolerance lepku
Mohou nastat čtyři alternativy:
1. Dohoda s personálem školní kuchyně na tom, že budou pro dítě připravovat bezlepkovou porci.
2. Dohoda s personálem školní kuchyně na tom, že se společně s rodiči budou snažit vybírat a kombinovat bezlepková jídla z nabízených jídel.
3. Dohoda s personálem školní kuchyně na tom, že rodič bude jídlo do školy dítěti přinášet.
4. Škola odmítá jakoukoliv spolupráci.
Poslední varianta je jen těžko akceptovatelná, ale zpravidla ta nejčastější.
„Zajímavé srovnání přináší fakt, že odsouzený trestanec má ve vězení právo na zajištění odpovídající diety, ale dítě toto právo nemá ani na povinné školní docházce,“ poznamenává Dalibor Ježorek, předseda Klubu celiakie Brno.
Samozřejmě, že u každé možnosti se rodič může setkat s odmítnutím. Jak už bylo řečeno, vše závisí pouze na ochotě personálu. Neochota většinou pramení ze strachu z neznámého, popřípadně z možných rizik. Zde se ukazuje malá informovanost veřejnosti o celiakii. Rodič by se měl s personálem setkat osobně a poskytnout jim všechny potřebné informace.
Čtěte také: Jak začít s bezlepkovou dietou
Bezlepková varianta obědu
Když škola připravuje více jídel, rodič se může pokusit domluvit s vedoucí kuchyně, zda by se připravovaná jídla dala kombinovat tak, aby byla bezlepková. Bohužel, ne vždy lze oběd takto nakombinovat. Tudíž se může stát, že dítě bude mít oběd pouze několikrát do týdne. I tato možnost je však řešením. Rodič ale musí počítat s poměrně velkým rizikem, že se jídlo dostane při přípravě do kontaktu s lepkem.
Strava ze specializovaného zařízení
Tato varianta spočívá v tom, že bezlepkový pokrm bude připraven proškoleným personálem v podniku vyhovujícím požadavkům celiaka, následně dopraven do „vaší“ školní jídelny, kde jej dítku pouze naservírují. Nevýhodou je, že ne každé město disponuje takovými možnostmi.
Dodání vlastních surovin
Záleží na školní kuchyni, zda se rozhodne nakupovat bezlepkové suroviny sama, nebo o to požádá rodiče. Většinou se jedná o zajištění mouky, těstovin a pečiva. I když pro rodiče je tato varianta finančně náročnější, má alespoň větší jistotu, že škola nenakoupí špatné, neprověřené suroviny a také tím jistým způsobem vykazuje vděčnost personálu kuchyně.
Čtěte také: Celiakie - příznaky se mění s věkem
Dodání vlastního jídla
Když škola vyjde alespoň částečně vstříc, povolí přinášení bezlepkových obědů do školy. Nošení doma připraveného jídla patří mezi nejvíce rozšířené alternativy. Spočívá to pouze v tom, že každé ráno přinesete do jídelny krabičky s odpovídajícím množstvím hotových pokrmů a personál je poté pouze dítěti naservíruje. Výhodou je, že potomek bude mít stravu, na niž je zvyklý z domova. Tato možnost je ale velmi náročná pro rodiče, kteří každý den musí do kuchyně zanést oběd. Rodič se ale také může setkat s odmítnutím ze strany kuchyně, a to kvůli přísným hygienickým předpisům. Tyto předpisy dnes již umožňují uchovávání přinesené bezlepkové stravy a její následný výdej ve školní kuchyni.
Odmítnutí spolupráce
Když škola odmítá bezlepkové stravování, je potřeba se dále snažit. Rodiče se mohou setkat s vedoucím školní kuchyně a pokusit se zjistit, co je důvodem odmítnutí. Většinou se jedná o malou informovanost, strach nebo pouze o neochotu. Je také dobré zjistit, zda se na škole nenachází více celiaků, při větší poptávce po bezlepkové dietě se školní kuchyně začne o tento problém více zajímat. Pokud i nadále bude škola odmítat alespoň uchovávat bezlepkové obědy v kuchyni, nezbývá nic jiného, než vyhledat jinou instituci, kde budou k bezlepkovému stravování vstřícnější.
Zdroj: www.klubceliakie.cz
Přidat nový komentář