Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.
Obezita je velkým rizikem, nejlepší prevencí je pohyb
Ačkoliv je hubnutí primárně tématem pro ženy, jsou to podle statistik častěji muži, kdo trpí nadváhou. V České republice mají nadváhu téměř dvě třetiny mužů a skoro polovina žen. A právě nadváha a obezita jsou jednou z hlavních příčin nemocí srdce, významně přispívají k riziku aterosklerózy i kardiovaskulárních onemocnění. Udržováním normální tělesné hmotnosti a zdravým životním stylem můžeme přitom riziko kardiovaskulárních nemocí ovlivnit až z devadesáti procent.
Nejzásadnější prevencí je pohyb. Pouhá půlhodina mírně intenzivního cvičení denně může zabránit nebo alespoň oddálit riziko srdečních a cévních nemocí.
„Hned po zdravé stravě je velmi významným ochranným faktorem pohyb. Jednak zvyšuje energetický výdej, čímž působí proti nadváze a obezitě, jednak také chrání cévy proti rozvoji aterosklerózy a příznivě ovlivňuje další faktory, jako krevní tlak a hladinu krevního cholesterolu,“ doporučuje lékař Tomáš Sláma ze společnosti Aimil Pharmaceuticals.
Nekuřte, cigarety zvyšují riziko infarktu dvojnásobně
Kouření zvyšuje riziko srdečních a cévních onemocnění, riziko infarktu myokardu je u kuřáků až dvojnásobné oproti nekuřákům. Navíc v průměru zkracuje lidský život až o 10 let. Cigarety jsou sice častěji spojovány s rizikem rakoviny, ale pravdou je, že velký počet kuřáků později ve svém životě čelí právě některému z typů srdečně-cévních onemocnění.
Pokud jde o infarkty, v Česku v uplynulých letech vznikl jeden z nejlepších systémů akutní péče na světě, proto je v současnosti šance na přežití infarktu velmi vysoká. I přesto jsou ale nemoci srdce a cév – jako například právě infarkt myokardu či mozková příhoda – jedny z nejzákeřnějších, jelikož zabíjejí náhle. Bohužel i v případě přežití a včasného zásahu lékařů nám mohou způsobit trvalá a nenávratná poškození. Pozitivní zprávou je, že některé studie tvrdí, že zanechání kouření rychle a významně snižuje uvedená rizika. Přestat kouřit tak má smysl v každém věku, a to i u velmi silných kuřáků.
Čtěte také: Nenápadná znamení, která mohou upozornit na onemocnění srdce
Udržujte si hladinu cholesterolu v normě
Cholesterol, látka tukové povahy, je pro celkové prospívání a zachování základních životních funkcí organismu nezbytná. Je důležitý například pro tvorbu hormonů a vitamínu D. Ale i přesto, že bez něj nemůžeme žít, nesmí ho být v krvi příliš.
„Nadbytečné množství cholesterolu se usazuje v cévních stěnách a tvoří takzvané sklerotické pláty, což vede k zúžení prostoru v cévách nebo též k tvorbě sraženin. Podle místa ucpání cévy pak dochází buď k srdečnímu infarktu, nebo mozkové příhodě,“ vysvětluje lékař Tomáš Sláma.
Na výši cholesterolu v krvi se opět z velké části podílí náš jídelníček. Obecně se doporučuje výrazně omezit nebo vyloučit nevhodné postupy přípravy pokrmů, jako je smažení, fritování a grilování, tučné maso nahradit drůbežím či rybím a konzumovat spíše rostlinné oleje, jako například konopný, dýňový či lněný. Také je třeba omezit množství sladkostí, bílého pečiva a upřednostňovat přílohy s nižším glykemickým indexem, kupříkladu celozrnné těstoviny či tmavou rýži. Důležitý je i dostatek vitamínů, zejména vitamínu C.
Čtěte také: Lepší je cévní příhoda, ke které nikdy nedojde. Hlídejte si cholesterol
Výživová doporučení pro dospělé obyvatelstvo České republiky Společnosti pro výživu a Fóra zdravé výživy.
Výživová doporučení jsou určena pro zdravé osoby a slouží k prevenci civilizačních chorob, na které se správná výživa významně podílí.
- Udržujte si přiměřenou stálou tělesnou hmotnost charakterizovanou BMI (18,5-25,0) kg/m2 a obvodem pasu pod 94 cm u mužů a pod 80 cm u žen.
- Denně se pohybujte alespoň 30 minut např. rychlou chůzí nebo cvičením.
- Jezte pestrou stravu, rozdělenou do 4-5 denních jídel, nevynechávejte snídani.
- Konzumujte dostatečné množství zeleniny (syrové i vařené) a ovoce, denně alespoň 500 g (zeleniny 2x více než ovoce), rozdělené do více porcí; občas konzumujte menší množství ořechů.
- Jezte výrobky z obilovin (tmavý chléb a pečivo, nejlépe celozrnné, těstoviny, rýži) nebo brambory nejvýše 4x denně, nezapomínejte na luštěniny (alespoň 1 x týdně).
- Jezte ryby a rybí výrobky alespoň 2x týdně.
- Denně zařazujte mléko a mléčné výrobky, zejména zakysané; vybírejte si přednostně polotučné a nízkotučné.
- Sledujte příjem tuku, omezte množství tuku jak ve skryté formě (tučné maso, tučné masné a mléčné výrobky, jemné a trvanlivé pečivo s vyšším obsahem tuku, chipsy, čokoládové výrobky), tak jako pomazánky na chléb a pečivo a při přípravě pokrmů. Pokud je to možné nahrazujte tuky živočišné rostlinnými oleji a tuky.
- Snižujte příjem cukru, zejména ve formě slazených nápojů, sladkostí, kompotů a zmrzliny.
- Omezujte příjem kuchyňské soli a potravin s vyšším obsahem soli (chipsy, solené tyčinky a ořechy, slané uzeniny a sýry), nepřilosujte hotové pokrmy.
- Předcházejte nákazám a otravám z potravin správným zacházením s potravinami při nákupu, uskladnění a přípravě pokrmů; při tepelném zpracování dávejte přednost šetrným způsobům, omezte smažení a grilování.
- Nezapomínejte na pitný režim, denně vypijte minimálně 1,5 I tekutin (voda, minerální vody, slabý čaj, ovocné čaje a štávy, nejlépe neslazené).
- Pokud pijete alkoholické nápoje, nepřekračujte denní příjem alkoholu 20 g (200 ml vína, 0,51 piva, 50 ml lihoviny).
Faktorů, které neovlivníme, je daleko méně
Mezi faktory, které nelze ovlivnit, patří zejména rodinná anamnéza, věk a rovněž příslušnost k mužskému pohlaví. Podle českého statistického úřadu umírají nejčastěji na nemoci oběhové soustavy muži ve věku 55 až 59 let a dále pětašedesátiletí a starší muži. U žen je situace odlišná, ženy ve věku 55 až 69 let nejčastěji umírají kvůli rakovinovým novotvarům a až od věku 70 let představují jejich nejčastější příčinu úmrtí nemoci oběhové soustavy.
Spadá-li člověk do zmíněných rizikových kategorií, o to více by se měl snažit zmírňovat právě faktory, které ovlivnit může. Těmi jsou již výše zmíněné kouření, obezita, nedostatek pohybu a špatná životospráva. Rizikové je ale rovněž nadměrné pití alkoholu. Nemocemi srdce jsou pak ohroženi více i lidé s vysokým krevním tlakem a diabetici.
Čtěte také: Máte cukrovku? Riziko infarktu je u vás 3x vyšší!