Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.
Zdraví a kondice každého člověka nejsou jen otázkou náhody a štěstí, ale souhrnem vnějších a vnitřních vlivů, které můžeme do jisté míry ovlivnit. Správné životní návyky, pravidelná sportovní činnost a vyvážená strava významně ovlivňují zdravotní stav lidí a jejich kondici.
Aktivně žijící lidé a všichni ti, kteří chtějí svou stravou přispět ke zdravému způsobu svého života, by měli dodržovat pravidla nutričně dobře vyvážené stravy. Tedy zajistit ve své stravě dostatek bílkovin, sacharidů, tuků, ale také vitaminů, minerálních látek a stopových prvků.
Co můžeme udělat pro zlepšení své kondice ?
- Dodržovat pravidla zdravého způsobu života -- nekouřit, omezit pití alkoholu, vyhýbat se přílišným stresům, pravidelně odpočívat a dostatečně dlouho spát.
- Pravidelně sportovat, způsobem, odpovídajícím věku a fyzickým možnostem. Pravidelná pohybová činnost zlepšuje činnost srdce a oběhového systému, podílí se na snižování krevního tlaku a cholesterolu, působí tedy preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním. Pravidelná pohybová aktivita přispívá k redukci hmotnosti a také snižuje stres.
- Dbát na vyváženou stravu, obsahující dostatek nutričně významných látek, včetně vitaminů, minerálních látek a stopových prvků.
- Věnovat zvýšenou pozornost příjmu antioxidačních látek (vitamin E a C, beta-karoten, selen, zinek). Antioxidanty jsou důležité v "boji" proti volným radikálům, vysoce reaktivním molekulám, které mohou poškozovat buněčné membrány. Výsledkem jejich negativního působení může být až poškození tkání a buněčného materiálu. Volné radikály vznikají působením nadbytku slunečního záření a škodlivin ve vnějším prostředí, ale také během metabolismu v organismu. Antioxidační látky pomáhají stabilizovat volné radikály a tím chrání buňky a tkáně v našem těle. Mezi antioxidanty patří zejména vitaminy E, C a beta-karoten. Působí navzájem synergicky, tzn. že se ve své činnosti navzájem doplňují a podporují. Vitamin E, který je rozpustný v tucích, chrání buněčné membrány před oxidací.
- Snížit celkovou spotřebu tuků a dávat přednost tukům s vyšším obsahem nenasycených mastných kyselin, jejichž hlavním zdrojem jsou rostlinné oleje a margariny. Nenasycené mastné kyseliny snižují hladinu cholesterolu v krvi.
- Konzumovat mléko a mléčné výrobky (s nízkým obsahem tuku), protože jsou zdrojem vápníku a dalších nepostradatelných látek. Vápník je důležitý při prevenci osteoporózy. Nepostradatelné při absorbci vápníku a jeho ukládání do kostní hmoty jsou vitaminy D, C, B6 a K1.
- Jíst hodně ovoce a zeleniny, které obsahují vitaminy, minerální látky a vlákninu. Vláknina působí příznivě na činnost střev a snižuje hladinu cholesterolu (pektin).
- V případě zvýšených nároků organismu doplnit případně stravu vitaminovými preparáty nebo potravinami, které jsou vitaminy obohacené.
- Dodržovat pitný režim. Dospělý člověk potřebuje denně přijmout 2,5 -- 3 litry tekutin, při tělesné námaze a pohybové činnosti se toto množství zvyšuje. Dostatek vody v organismu přispívá k pocitu svěžesti, zvyšuje koncentraci a výkonnost. Při výběru tekutin je vhodné dávat přednost neslazeným nápojům.
Pohybová aktivita a výživa
Sportující lidé by měli zvlášť dbát na složení své stravy, který by měla obsahovat dostatečné a vyvážené množství bílkovin, tuků, sacharidů a také vitaminů, minerálních látek a stopových prvků.
Proč jsou vitaminy pro aktivní sportovce zvlášť důležité? Vitaminy jsou, spolu s odpovídající výživou, nezbytné pro pohybový aparát, tedy pro správnou tvorbu a funkci kostí, svalů, chrupavek a šlach.
Vitaminy jsou nepostradatelné pro přeměnu živin v energii. Zejména vitaminy skupiny B se podílejí na metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků, tedy přeměny těchto živin na energii.
Vitaminy jsou také nepostradatelné pro tvorbu, obnovu a funkci tkání, např. kostí (vitamin D, C, K1 a B6) a svalů (vitamin B1 a C). Pro tvorbu pojivových tkání (kolagenu) je důležitý vitamin A a C.
Funkcí některých vitaminů je podpora imunitního systému organismu, to znamená, že ovlivňují dobu a průběh některých onemocnění, především respiračních. Tato onemocnění jsou běžná právě u lidí, podávajících namáhavý výkon, např. u vytrvalostních běžců. Bylo dokázáno, že při tělesné námaze, např. během sportovní činnosti, potřebuje organismus více vitaminu C.
Antioxidační vitaminy chrání organismus před poškozením volnými radikály. Volné radikály jsou reaktivní látky, které jednak přijímáme z vnějšího prostředí, jednak vznikají během metabolismu v organismu. Tyto látky poškozují lipidy buněčných membrán. Při extrémní příp. nepravidelné tělesné námaze, se riziko vzniku volných radikálů zvyšuje a proto právě vrcholoví sportovci nebo lidé, zahajující pravidelný trénink, by měli mít dostatečný přísun antioxidačních látek, které volné radikály neutralizují. Mezi antioxidační látky patří vitaminy C, E, beta-karoten a stopové prvky selen a zinek.
Vitamin C, B12, kyselina listová a železo jsou pro sportovce také velice důležité, protože se podílí na tvorbě červených krvinek, které transportují kyslík do svalů.
Pro aktivní sportovce je také nezbytné dodržovat správný pitný režim. Při vyšší tělesné aktivitě se totiž organismus sám ochlazuje pocením a tak se brání přehřátí. Tím se však ochuzuje o minerální látky a některé ve vodě rozpustné vitaminy.
Pro sportovce, kteří mají velký výdej tekutin, vzhledem ke zvýšené námaze, jsou vhodné nápoje, často označované jako iontové. Ty zajišťují vedle příjmu tekutin i požadované složení minerálních látek a vitaminů či dalších biologicky aktivních látek. Další vhodnou skupinou nápojů tvoří nápoje s antioxidačními vitaminy. Jsou označovány jako ACE nápoje podle toho, že obsahují provitamin A (beta-karoten), vitamin C a E.
Přidat nový komentář