Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy, je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby, nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat nejenom dostatek vápníku, ale i dalších látek, důležitých pro zdravé kosti.
Málo pijeme
Tělo tvoří ze 75 % voda1. V průběhu noci se organismus postupně odvodňuje, proto je třeba se hned po probuzení napít, a to i v případě, že nemáme žízeň. Dehydratace totiž snižuje fyzickou i psychickou výkonnost člověka. Než tedy začneme zahánět hlad, je vhodné vypít 0,3 až 0,5 litru vody.2 Tělu tak nahradíme tekutiny, které spotřebovalo v noci a zároveň nastartujeme metabolismus, čímž usnadníme práci našemu trávicímu traktu. Vhodným ranním nápojem je neslazený čaj, čistá neperlivá voda pokojové teploty nebo zředěná ovocná či zeleninová šťáva. Pokud ráno cvičíme, je doplnění tekutin ještě důležitější. I nízká dehydratace totiž může zvýšit únavu a riziko zranění.
Snídani vynecháváme
Spousta z nás ráno spěchá a na přípravu snídaně nám nezbývá čas. Odbydeme se něčím rychlým, co máme po ruce, v horším případě snídani úplně vynecháme. Podle nutriční poradkyně Kristýny Ostratické děláme velkou chybu:
„Pokud ráno řádně nezasytíme žaludek, tělo bude vysílat signály, že má hlad. V důsledku toho pak odpoledne sníme vše, co nám přijde pod ruku.“ I když jsme ráno v časovém presu, zvládneme si na cestu do práce připravit například ovocné smoothie. Do něho přidáme jogurt a nejrůznější semínka, čímž doplníme všechny složky, které by měla vyvážená snídaně obsahovat.
„V takové snídani jsou pak zastoupeny jak pomalé cukry, které nám dodají energii na celé dopoledne, tak i bílkoviny, tuky a vláknina,“ dodává Kristýna Ostratická. Pokud ale ráno opravdu nestíháme, můžeme si i tak dopřát kvalitní a vyváženou snídani. Trh se zdravou výživou už dnes nabízí spoustu výrobků, které nám ušetří čas a zároveň nás po ránu zasytí.
Snídáme „špatné“ sacharidy
Sacharidy jsou nedílnou součástí ranních jídel. Najdeme je v ovoci, pečivu nebo cereáliích. Je však potřeba zvolit ty správné. Potraviny s vysokým glykemickým indexem (tj. vysokým množstvím cukru) se sice tráví rychle, ale tím zároveň způsobují i rychlý pokles energie. Patří mezi ně například sladké pečivo, pečivo z bílé mouky nebo různé slazené limonády. Naopak potraviny s nízkým glykemickým indexem (většinou to bývají sacharidy s vysokým obsahem vlákniny), vás zasytí a dodají energii na delší dobu. Zkuste proto celozrnné pečivo, ovesné kaše nebo cereálie s vysokým obsahem vlákniny či ovoce.
Je nám jedno, co snídáme
Vlivem všudypřítomné reklamy se v poslední době představa zdravé snídaně zhmotnila v misku lákavých křupavých cereálií, celozrnných sušenek či ochucených kaší. Pokud si ale přečteme složení těchto produktů, často nás překvapí, kolik obsahují přidaných cukrů. Zvláště pozor na kupované granoly nebo zapékané müsli. Většina těchto směsí je doslazovaná cukrem, takže v jedné porci může být tolik cukru, jako v šesti kostkách cukru!3 Jiné potraviny zase obsahují třeba nadbytečný tuk nebo nekomplexní zdroje proteinu.
„Věnujme pozornost tomu, co snídáme a pozorně čtěme tabulku nutričních hodnot uvedených na obalu výrobku. Jestliže chceme zvýšit příjem proteinů, přidáme k rannímu jídlu vejce nebo několik plátků krůtí šunky. Tyčinky a podobné pamlsky raději nahraďme ovocem,“ doporučuje Kristýna Ostratická.
Příliš mnoho kofeinu
Ranní káva nebo černý či zelený čaj nejsou na škodu, dopřejeme-li si jeden či dva šálky. Jakmile však dávku zvýšíme, obvykle nás začne „honit mlsná“ a chceme si dopřát něco sladkého. Zkusme si vychutnat kávu bez smetany a cukru, snížíme tak množství kalorií a zabráníme následné ztrátě energie z přidaného cukru. Pokud chceme mít kávu ochucenou, můžeme místo cukru použít skořici, zázvor, muškátový oříšek nebo hřebíček. Koření jednak zvýrazní chuť kávy a zároveň zvýší její antioxidační efekt. Protože nápoje s obsahem kofeinu tělo odvodňují, je třeba každý šálek doplnit sklenkou vody.