Alergie na chlad propuká hlavně na podzim a v zimě, kdy se vlivem chladného počasí zvyšuje počet těch, které trápí nepříjemné kožní projevy při pobytu v chladném či mrazivém vzduchu nebo po přechodu z tepla do zimy či naopak. Nejčastěji se jedná o zarudnutí pokožky, kopřivku s úporným svěděním, popraskání kůže nebo otoky těch míst těla, která nejsou dostatečně chráněná oblečením.
Ti, kdo snídají pravidelně a dokáží si rozložit celodenní příjem energie potravou optimálně do 5 porcí , mají podstatně menší pravděpodobnost, že jim bude kolísat hladina cukru v krvi a dokáží redukovat svoji hmotnost a udržet si následně svoji váhu. K těmto výsledkům dospěla studie německé společnosti pro výživu. "Nesnídálkové" mají navíc sklon častěji sahat k různým pamlskům, ale také k cigaretám a alkoholu.
Podle některých odborníků snídaně rovněž podporuje psychickou vyrovnanost, má pozitivní vliv na paměť a soustředění. Ten, kdo snídá, bývá i lépe naladěn do nového dne a podává stabilní pracovní výkon.
Důležité je naučit se správné skladbě snídaně. Odborníci doporučují především celozrnné pečivo, obilné vločky, jogurt, nízkotučný sýr, zeleninu a ovoce. Naopak nejsou vhodné snídaně, které byly oblíbené ještě před deseti lety: bílé pečivo s taveným sýrem nebo s uzeninou má přebytek soli a nedostatek vlákniny. Tradiční chleba s máslem a salámem navíc uvolňuje energii až osm hodin a bezprostředně po požití působí spíše tlumivě.
Správná snídaně proběhne bez stresu
Důležité je nejen jíst správné potraviny, ale zvolit také rozumné množství. Doporučované cereálie jsou zdravé, některé z nich ale mají vyšší obsah cukrů a proto není vhodné konzumovat jich větší množství. Každé ráno, by tělo mělo rovněž dostat dostatek tekutin. Vhodné jsou ředěné ovocné šťávy, stolní vody, čaj - lépe bylinkový či ovocný než černý. Černý čaj stejně jako káva tělo naopak odvodňuje.
Na snídani bychom si měli udělat čas. Rozhodně není dobré za pochodu do sebe nacpat jídlo a ve stresu z možného meškání vyrazit dohnat autobus. Pokud se nedaří snídat doma je lepší najít si čas na jídlo co nejdříve v dopoledních hodinách než nechávat první jídlo až na čas oběda. Ranní dávka energie je pro správnou výživu velice důležitá. Snídaně tuto svoji funkci má schovanou např. i v anglickém názvu "breakfast" což v překladu znamená přerušit hladovění. Dodá tělu potřebnou energii na jeho rozjezd do nového dne.
Kdo chce snižovat svoji hmotnost nebo si hlídat váhu, měl by si na snídani vždy najít potřebný čas.