Alergie na chlad propuká hlavně na podzim a v zimě, kdy se vlivem chladného počasí zvyšuje počet těch, které trápí nepříjemné kožní projevy při pobytu v chladném či mrazivém vzduchu nebo po přechodu z tepla do zimy či naopak. Nejčastěji se jedná o zarudnutí pokožky, kopřivku s úporným svěděním, popraskání kůže nebo otoky těch míst těla, která nejsou dostatečně chráněná oblečením.
Ranní jídlo má na organismus jednoznačně pozitivní vliv: stabilizuje hladinu cukru v krvi, doplní energii a tekutiny, které tělo během noci ztratilo. Ti, kdo snídají pravidelně a dokáží si rozložit celodenní příjem energie potravou optimálně do 5 porcí , mají podstatně menší pravděpodobnost, že jim bude kolísat hladina cukru v krvi a dokáží redukovat svoji hmotnost a udržet si následně svoji váhu. K těmto výsledkům dospěla studie německé společnosti pro výživu. "Nesnídálkové" mají navíc sklon častěji sahat k různým pamlskům, ale také k cigaretám a alkoholu.
Podle některých odborníků snídaně rovněž podporuje psychickou vyrovnanost, má pozitivní vliv na paměť a soustředění. Ten, kdo snídá, bývá i lépe naladěn do nového dne a podává stabilní pracovní výkon.
Důležité je naučit se správné skladbě snídaně. Odborníci doporučují především celozrnné pečivo, obilné vločky, jogurt, nízkotučný sýr, zeleninu a ovoce. Naopak nejsou vhodné snídaně, které byly oblíbené ještě před deseti lety: bílé pečivo s taveným sýrem nebo s uzeninou má přebytek soli a nedostatek vlákniny. Tradiční chleba s máslem a salámem navíc uvolňuje energii až osm hodin a bezprostředně po požití působí spíše tlumivě.
Důležité je nejen jíst správné potraviny, ale zvolit také rozumné množství. Doporučované cereálie jsou zdravé, některé z nich ale mají vyšší obsah cukrů a proto není vhodné konzumovat jich větší množství. Každé ráno, by tělo mělo rovněž dostat dostatek tekutin. Vhodné jsou ředěné ovocné šťávy, stolní vody, čaj - lépe bylinkový či ovocný než černý. Černý čaj stejně jako káva tělo naopak odvodňuje.
Na snídani bychom si měli udělat čas. Rozhodně není dobré za pochodu do sebe nacpat jídlo a ve stresu z možného meškání vyrazit dohnat autobus. Pokud se nedaří snídat doma je lepší najít si čas na jídlo co nejdříve v dopoledních hodinách než nechávat první jídlo až na čas oběda. Ranní dávka energie je pro správnou výživu velice důležitá. Snídaně tuto svoji funkci má schovanou např. i v anglickém názvu „breakfast“ což v překladu znamená přerušit hladovění. Dodá tělu potřebnou energii na jeho rozjezd do nového dne.
Přidat nový komentář