Pampeliška podporuje chuť k jídlu a povzbuzuje trávení. Obsahové látky smetanky zvyšují produkci trávicích enzymů a žluči.
(Taraxacum officinale L.)
Příprava čaje
2 čajové lžičky řezané drogy na šálek vody.
Užívaná část
|
Kořen (Radix taraxac) |
Sběr a sušení
Kořen sbíráme brzy zjara před rozkvětem rostliny nebo naopak na podzim po jejím odkvětu. Kořen očistíme a rychle sušíme. Kořen musíme dobře prosušit, protože jinak snadno plesniví.
Jak vypadá
Vytrvalá bylina s přízemní růžicí listů a dlouhým mléčným kořenem. Ze středové listové růžice vyrůstá dutý stvol, který je zakončen výrazně žlutým květem. Kvete od jara do podzimu. Plody jsou nažky s chmírem.
Kde se rostlina vyskytuje
Smetanka je plevelná rostlina, která je rozšířená v zahradách, na polích, při okrajích cest aj.
Co smetankový kořen obsahuje
Mezi hlavní obsahové látky patří nejen hořčiny a třísloviny, ale i organické a anorganické kyseliny, aminokyseliny, sacharidy (inulin), vitamin C a minerály, hlavně mangan a draslík.
Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně
Mezi základní účinky, které se u pampelišky využívají, patří schopnost zvyšovat produkci trávicích šťáv a žluči.
Dříve: O tom, že je pampeliška velmi léčívá bylina věděli už staří Řekové. V antice se mléko z pampelišek doporučovalo proti pihám a k léčbě očních zánětů. Šťáva z čerstvých rostlin se používala proti únavě a celkové slabosti. Oblíbené byli zejména jarní bylinné kúry.
Dnes: používá se vnitřně, ve formě čaje (nálevu), čerstvé šťávy z kořene nebo jako součást jídla. Zevně se používá extrakt.
Vnitřně: Pampeliška podporuje chuť k jídlu a povzbuzuje trávení. Obsahové látky smetanky zvyšují produkci trávicích enzymů a žluči. Toho se využívá při onemocněních, při kterých produkce žluči vázne a při žlučových kamíncích. Působením inulinu dochází ke snižování hladiny cukru v krvi. Pro svůj obsah minerálů a obsahových látek je vhodná k celkovému posílení organismu.
Zevně: Extrakt lze použít k léčbě ekzémů.
Pozn. Ve stále větší oblibě je využívání smetankových listů a květů v kuchyni při přípravě různých salátů a pampeliškového medu. Pampeliška je rovněž součástí nejrůznějších originálně vyráběných léčivých čajů.
Přidat nový komentář