Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...
(Malva neglecta L.)
Příprava čaje
1 čajovou lžičku řezané drogy dáme do šálku a zalijeme vařící vodou.
Užívaná část
List (Folium malvae) | |
Nať (Herba malvae) | |
Květ (Flos malvae) |
Sběr a sušení
List - sbíráme nejlépe v červnu před rozkvětem, kvetoucí nať a květ sbíráme v červenci a srpnu. Obojí sušíme co možná nejrychleji, ve stínu. Teplota nemá přesáhnout 45 st. C.
Jak vypadá
Bylina s dužnatým kořenem. Listy jsou řapíkaté, pěti- až sedmilaločnaté, na okrajích až pilovité, na rubu jemně chlupaté. Květy mají fialovou, růžovou, někdy i bílou barvu. Kvete v období léta.
Kde se rostlina vyskytuje
Sléz roste na vlhkých půdách. Najdeme ho na mezích, skládkách, v křovinách.
Co droga obsahuje
Květ slézu má vysoký obsah slizu, tříslovin a barviva. V listech najdeme sliz, třísloviny, organické kyseliny (včetně askorbové) a další sloučeniny, které společně vytvářejí komplex látek blahodárně působících na náš organismus.
Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně
Dříve: sléz se v minulosti používal při střevních obtížích, proti epilepsii, při onemocněních močového měchýře. Zevně se aplikoval proti lupům.
Dnes: používá se jak vnitřně tak zevně.
Vnitřně: Nejvýraznější jsou účinky slizu, který dokáže pokrývat sliznice a vytvářet na nich ochranný obal, čímž urychluje jejich hojení. Sléz působí blahodárně na dýchací cesty, proto se používá při nachlazení a zánětech horních cest dýchacích. Oceníme ho hlavně při bolestivém, suchém a dráždivém kašli. Vzhledem k tomu, že stejně se chová také v trávicím ústrojí, můžeme ho také použít k mírnění žaludečních a střevních potíží, nebo jako mírné projímadlo.
Zevně: K omývání drobných ran.
Pozn.: Má velmi podobné obsahové látky a použití jako proskurník (ibišek), i když do čajových směsí není přidáván v tak hojné míře jako právě zmiňovaný proskurník. Podobné vlastnosti má i sléz lesní nebo sléz maurský. Sléz používáme hlavně do čajových směsí, nejčastěji s ibiškem, třezalkou, heřmánkem, měsíčkem a tymiánem. Všechny obsahové látky slézu jsou netoxické, tedy vhodné i pro děti a kojící matky.
Přidat nový komentář