K nejznámějším exotickým bylinám patří ženšen, původem z Číny. V překladu ženšen znamená "síla země v podobě člověka". Tvar kořene totiž připomíná lidské tělo.
(Rosa sp. L.)
Příprava čaje
Šípkový čaj připravíme tak, že necháme asi 10g rozdrcených šípků vyluhovat 1 hodinu v 0,5 litru studené vody.
Pak přivedeme šípky ve vodě k varu a necháme je luhovat další čtvrthodinu. Před pitím výluh scedíme.
Je také možné nechat šípky luhovat přes noc ve studené vodě a před pitím ohřát na teplotu přibližně 80 stupňů C.
V žádném případě bychom šípky neměli dlouho vařit, protože pak dochází ke ztrátám vitaminu C. Také při delším stání a pobytem na světle přichází čaj o cenný vitamin.Pokud použijeme šípky půlené a zbavené semen, příprava čaje je následující: 1 čajovou lžičku drogy zalijeme 1,5 dcl vroucí vody, po 5 – 8 minutách scedíme.
Užívaná část
Plod (Fructus rosae) |
Sběr a sušení
Šípky, oranžové až červeně zbarvené plody, sbíráme v době dokonalé zralosti, kdy je jejich obsah vitaminu C nejvyšší. To nastává většinou na přelomu září - října, kdy je ještě počasí slunné a suché. Pokud šípky přezrají, obsah vitaminu C opět poklesne. Šípky je však třeba dobře prosušit, jinak zplesniví. Při přípravě nálevu je také nutné vyloučit šípky zčernalé.
Jak vypadá
Bohatě rozvětvený keř, dosahuje výšky až kolem 3 metrů, větve jsou posety trny. Listy jsou ostře pilovité. Má růžovém někdy bělavé květy, s 5 korunními plátky. Kvete v červnu a červenci. Plodem je šípek vejčitého tvaru, nejprve zelený, po dozrání sytě červený. Červené až zahnědlé šípky jsou často součástí keře i po opadání listů.
Kde se rostlina vyskytuje
Lemuje okraje většiny našich lesních a polních cest.
Co šípkové plody obsahují
Šípek je velmi bohatým zdrojem vitaminu C. V šípcích dále najdeme karoteny, z nichž si organismus dokáže vyrobit vitamin A, dále některé z vitamínů B, vitamín P, K a kyselinu nikotinovou.
Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně
Dříve: Šípek byl základem lidové medicíny již dlouho před antikou. Využíval se nap. při zažívacích a močových obtížích, rozličných bolestech, k posílení srdce, proti kapavce , průjmům a později dokonce proti střevním parazitům.
Dnes: Používá se vnitřně ve formě čaje.
Vnitřně: Šípkový čaj je užíván jako celoroční zdroj vitamínu C, který zvyšuje obranyschopnost organismu proti infekčním chorobám a příznivě ovlivňuje některé enzymatické pochody v organismu. Má také účinky močopudné a potopudné.
Zevně: Nepoužívá se.
Na co si dát pozor
Bohužel i při sebeopatrnějším a sebedokonalejším sušení se ztrácí značná část vitaminu C, obsažená v čerstvých plodech a to přibližně na 20% původního obsahu.
Pozn: Výhodou šípkových růží je, že pro nás nemusí být důležité, která je ta pravá. Ke sběru se hodí všechny druhy. Šípkové plody jsou velmi oblíbené k přípravě marmelád, povidel, dětských přesnídávek, domácích vín a likérů.
Přidat nový komentář