Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy, je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby, nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat nejenom dostatek vápníku, ale i dalších látek, důležitých pro zdravé kosti.
„Děti vědí, že ovoce a zelenina jsou zdravé, a proto je důležité je jíst, jen si neuvědomují, v jakých všech formách mohou jednotlivé druhy konzumovat – jako například ve formě kompotu a sterilované zeleniny, v pokrmech, jako ovocné nebo zeleninové šťávy,“ svěřuje se se svými zkušenostmi nutriční terapeutka Věra Boháčová z Poradenského centra Výživa dětí.
„Pravidlo jíst denně ovoce a zeleninu děti znají, ale informace, že by měly být součástí každého denního jídla, pro ně už příliš známá není. Většina dětí prozradila, že ovoce
a zeleninu jí, ale jejich rodiče ne, spíše výjimečně,“ dodává Boháčová.
Obecně platí, že dívky a ženy konzumují větší množství ovoce a zeleniny než chlapci a muži. Rozdíly mezi pohlavími se objevují už ve věku, kdy je ještě nepravděpodobný vliv vědomostí o výživě. Na spotřebu ovoce a zeleniny má vliv i věk. U dětí a adolescentů má spotřeba sklon s věkem klesat, u dospělých je vztah mezi věkem a příjmem opačný, spotřeba s věkem stoupá. Čím dříve jsou děti se zeleninou seznámeny, tím pravděpodobněji budou mít vyšší míru spotřeby v předškolním věku. Dospělí, kteří v dětství konzumovali velké množství ovoce a zeleniny, je konzumují ve větším množství i později.
Co když děti ovoce nebo zeleninu jíst nechtějí? Děti se často učí pozorováním svých rodičů a sourozenců, kteří by jim proto měli být dobrým příkladem i ve stravování, a poskytnout jim tak základ pro osvojení zdravých stravovacích návyků. Chování starších členů rodiny určitě ovlivňuje i to, jak dítě reaguje na ovoce a zeleninu.
„Když připravíme salát, naservírujeme si pěknou porci a řekneme dítěti, že nám moc chutná, potom bude i dítě jíst salát s chutí. Více ovoce a zeleniny bude dítě jíst, přidáme-li ovoce nebo zeleninu do jeho oblíbeného jídla. Můžeme například přidat na cereálie nakrájené banány, do jogurtu borůvky, z jahod a mléka umixovat koktejl, do obloženého sendviče přidat list salátu a kolečko rajčete, do polévky kolečka mrkve a růžičky brokolice,“ radí Věra Boháčová.
Konzumaci ovoce a zeleniny ovlivňují také stravovací preference. Když dítě přechází na pevnou stravu, zpočátku mu některá jídla nemusejí chutnat (například mnoho druhů zeleniny má nahořklou chuť). Pak je nutné nabízet tyto druhy častěji než jiné, aby si na ně dítě zvyklo. Rodiče, kteří dětem ovoce a zeleninu vnucují nátlakem a odměnami, obvykle nedosahují valného úspěchu, ale ještě silnějšího odporu. Daleko lepším přístupem je nabízet dětem pestrou stravu s různou chutí a konzistencí, trpělivě podávat potraviny, které dětem zpočátku příliš nechutnají, a dobře hrát vzorovou roli. Stravovací preference se sice do značné míry vyvinou v dětství, ale postupem času se mění a lze je změnit i v dospělosti.
Ovoce a zelenina podle barvy
BARVA |
PŘÍKLADY |
ÚČINKY |
Bílá |
angrešt, banán, bílá ředkev, celer, cibule, cukrový meloun, česnek, čínské zelí, fenykl, hruška, jablko, květák, patizon, pórek |
Draslík zklidňuje organizmus a udržuje činnosti svalů a srdce. Vláknina podporuje správnou funkci trávení, předchází zácpě a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. |
Žlutooranžová |
ananas, broskev, citron, mango, cukrový meloun, dýně, grep, kaki, kukuřice, mandarinka, meruňka, mrkev, nektarinka, papája, paprika, pomeranč |
Beta-karoten dodává tělu vitamín A, chrání organizmus před volnými radikály a působením UV záření, posiluje imunitu, zlepšuje zrak, podporuje funkci žaludku a střev. |
Červená |
brusinka, červená paprika, červená řepa, červený rybíz, červený pomeranč, granátové jablko, jahody, maliny, meloun, rajčata, rakytník, ředkvičky, třešně, višně, šípek |
Vitamín C zvyšuje odolnost organizmu vůči onemocněním. Beta-karoten |
Modrofialová |
blumy, borůvky, černý rybíz, fíky, lilek, modré hrozny, ostružiny, švestky |
Vitamín C a spousta dalších živin chrání organizmus před civilizačními chorobami (nemoci cév, obezita, cukrovka, nádory, duševní nemoci. Antokyany chrání svými antioxidační účinky tělo před volnými radikály. |
Zelená |
artyčoky, avokádo, brokolice, cuketa, fazolové lusky, hrášek, chřest, kapusta, kiwi, okurky, hlávkový a ledový salát, špenát, zelí, zelené hrozny |
Kyselina listová přispívá ke správnému růstu a vývoji, ke správné tvorbě krvinek a krevních destiček, podporuje duševní zdraví. Beta-karoten jako antioxidant udržuje tělo déle mladé. |