Řepkový olej je nutričně velmi hodnotná potravina. „Má nízký podíl nezdravých nasycených mastných kyselin a velmi vysoký obsah prospěšných vícenenasycených mastných kyselin,“ říká RNDr. Pavel Suchánek z Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze. Řepkový olej si ale naše místo je ve dvou z pěti domácností, většina spotřebitelů si jeho prospěšností není jistá.
Z průzkumu veřejného mínění, provedeného v říjnu 2012 společností STEM/MARK vyplynulo, že většina českých spotřebitelů sleduje pravidelně při nákupu rostlinných olejů, o jaký druh oleje se jedná. Použití řepkového oleje k přípravě pokrmů se v domácnostech jednotlivých cílových skupin liší. Uplatnění nachází v kuchyních necelé poloviny žen s dětmi do 15 let (43 %) a pouze jedné třetiny samostatně žijících osob ve věku 30-50 let a seniorů nad 60 let věku (32 %). Více než tři pětiny dotázaných neví, zda je řepkový olej přínosný (od 55 % u matek s dětmi po 59 % u seniorů). Poměrně velké množství dotázaných (zejména senioři – 65 %) také není schopno říci, zda řepkový olej obsahuje spíše prospěšné mastné kyseliny nebo naopak ty nežádoucí.
Podceňovaný řepkový olej
„Správně sestavený jídelníček by měl zajistit potřebný příjem všech prospěšných látek, zejména rostlinných olejů bohatých na omega-3 mastné kyseliny, a to zejména na úkor živočišných tuků a zdrojů transmastných kyselin. Přínos řepkového oleje spočívá v nízkém podílu nezdravých nasycených mastných kyselin a velmi vysokém obsahu prospěšných vícenenasycených mastných kyselin,“ říká RNDr. Pavel Suchánek z Institutu klinické a experimentální medicíny. Nenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména díky ovlivněním hladiny cholesterolu. Dále brání růstu aterosklerotických plátů v cévách a snižují riziko trombóz, které zhoršují průchodnost cév. Dostatečný příjem nenasycených mastných kyselin je podle posledních výzkumů důležitý i pro vývoj dětí a zdravotní stav těhotných, ovlivňuje i kvalitu kůže a zásadním způsobem se promítá do obranyschopnosti organismu nebo do výskytu alergických onemocnění. „Pro příjem doporučeného množství vícenenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6 je potřebný přísun cca 100 ml řepkového za den,“ dodává RNDr. Suchánek.
Doporučení odborníků
„Ačkoli bylo u řepky za posledních 35 let dosaženo nevídaného šlechtitelského pokroku, nemá řepkový olej z hlediska kvality v očích mnoha spotřebitelů nejlepší pověst,“ uvádí Doc. Ing. Petr Baranyk, CSc. ze Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin a dodává: „Přitom dnešní realita je úplně jiná - současné odrůdy řepky, z nichž se olej vyrábí, jsou kvalitativně významně jiné a výrazně lepší, než staré – tzv. erukové odrůdy. Od roku 1985 se v České republice pěstují výlučně tyto nové, tzv. dvounulové odrůdy řepky, které poskytují olej velmi ceněný a doporučovaný odborníky na zdravou výživu prakticky po celém světě.“
Řepkový olej představuje nutričně velmi hodnotnou potravinu, a přesto není jeho význam českými spotřebiteli dostatečně doceňován, což vyplývá z dat o spotřebě řepkového oleje pro potravinářské účely. Přitom hned za hranicemi, u našich německých sousedů, se stal v roce 2010 řepkový olej nejoblíbenějším rostlinným olejem mezi spotřebiteli. Tuto pozici v roce 2011 nejenom obhájil, ale s tržním podílem 37,3 % dokonce posílil.
Čtěte také
Pro zdraví jsou blahodárné i jiné oleje: lněný nebo rybí. Přečtěte si o nich více.
Jaký olej kupujete vy? Podělte se o své zkušenosti v diskusi nebo nám napište!
Přidat nový komentář