Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.
Odolnost organismu
Ředkvičky obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek. Mají pozoruhodný obsah vitaminu C, který je nezbytný pro odolnost organismu, k tvorbě kolagenu, udržuje zdravou kůži, kosti, chrupavky, zuby, dásně a podporuje hojení ran. Dále se podílí na ochraně před srdečními chorobami, působí pozitivně na zrak, zlepšuje paměť, postřeh a koncentraci.
Srdce a cévy
Další z vitamínů, jsou vitamíny skupiny B, zejména kyselina listová a vitamin B3 (niacin, vitamin PP, kyselina nikotinová). Kyselina listová je důležitá nejen pro zdravý vývoj plodu, krvetvorbu a naše nervy, ale i pro pleť, kterou udržuje zdravou a svěží. Vitamin B3 zase rozšiřuje cévy, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a vysoký krevní tlak.
V ředkvičkách je obsaženo mnoho minerálních látek a stopových prvků. Jedná se o draslík, vápník, síru, měď, fosfor, hořčík, karoten a selen. Tento antioxidant zbavuje naše tělo těžkých kovů, podporuje produkci hormonů štítné žlázy a je důležitým prvkem pro plodnost mužů. Sirné silice ulevují od infekcí a pozitivně ovlivňují střevní peristaltiku. Draslík má příznivý vliv na zdraví srdečního svalu, odvodňuje a snižuje krevní tlak, vápník zase podporuje tvorbu kostí a chrupavek. Karoten pomáhá udržet zdravé oči a přispívá ke zdravému zbarvení kůže.
Žaludeční potíže a nachlazení
Při konzumaci ředkviček se uvolňují léčivé oleje a silice, které preventivně působí proti infekcím, rozpouštějí hleny a dezinfikují sliznice.
V našem trávicím traktu se při nesprávném stylu stravování a infekcích rozmnožují bakterie a plísně, které nám mohou způsobovat řadu potíží, jako například nadýmání, střevní a žaludeční potíže, průjmy apod. Pravidelnou konzumací ředkviček můžeme tyto přemnožené kultury účinně likvidovat a zabraňovat jejich dalšímu množení. Hořčičné oleje působí takto dezinfekčně v celém trávicím traktu, v jícnu, žaludku, tlustém i tenkém střevě.
Stejně ale fungují i v dalších částech našeho těla - v ústní dutině i v oblasti nosohltanu, kde navíc pomáhají rozpouštět usazený sekret, léčí tedy i rýmu a kašel. Ředkvičky jsou tedy vhodnou stravou i v době nachlazení a nemocí dýchacích cest, kdy potlačují infekce a posilují naše tělo v boji proti nim.
Snižování hmotnosti
Ředkvičky jsou bohaté na vlákninu, která podporuje činnost střev, tedy urychluje průchod tráveniny střevy. Tím se rychleji vylučují škodlivé látky, odstraňuje se zácpa a ochablost střev. Působí i mírně močopudně, a navíc jsou nízkokalorické, jsou tedy rozhodně skvělou součástí zdravé diety v každém věku.
Prevence kamenů
V lidovém léčitelství se odpradávna ředkvičky používaly jako prevence proti tvorbě žlučových, ledvinových a močových kaménků.