Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...
Celiakie je chronické autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. U lidí s touto nesnášenlivostí dochází působením lepku k rozvoji autoimunitního zánětu sliznice tenkého střeva, který vede k destrukci slizničních klků a mikroklků. Následkem toho se povrch tenkého střeva zmenšuje, a tím se snižuje jeho schopnost trávení a vstřebávání živin. Toto onemocnění se může projevit kdykoliv v průběhu života – od dětství až po vysoký seniorský věk. Typickými příznaky celiakie jsou průjem, plynatost, křeče v břiše, pokles hmotnosti a také únava. Jedná se o nevyléčitelnou chorobu, jejíž jediná léčba spočívá v přísné bezlepkové dietě.
Čtěte také: Celiakie - příznaky se mění s věkem
Co je to bezlepková potravina?
Nařízení (ES) č. 41/2009 vymezuje dvě základní kategorie potravin pro zvláštní výživu vhodné pro osoby s nesnášenlivostí lepku, na které se vztahují odlišné požadavky na obsah i označování:
- potraviny označené údajem „BEZ LEPKU“: Obsah lepku může být nejvýše 20 mg / 1 kg
- potraviny označené údajem „VELMI NÍZKÝ OBSAH LEPKU“: Obsah lepku může být nejvýše 100 mg / 1 kg
V praxi to tedy znamená, že bezlepková potravina nemusí být zcela bez lepku. Je ovšem nutné, aby bezlepková potravina splňovala výše uvedenou maximální hranici obsahu lepku na 1 kg hmotnosti produktu.
Na první pohled se to může zdát divné, ale dle několika nezávislých studií bylo prokázáno, že takto nízký obsah lepku při bezlepkové dietě není škodlivý. Přesto je označení „bez lepku“ primárně určeno pro potraviny, které neobsahují pšenici, ječmen, žito, oves nebo jejich křížence a obsahují jiné složky nahrazující pšenici, ječmen, žito a oves (tzn. přirozeně bezlepkové suroviny).
Čtěte také: Jak začít s bezlepkovou dietou
Preventivní označení alergenních složek
Většina výrobců potravin ve svých závodech zpracovává, balí a následně distribuuje širší portfolio produktů. Pokud tedy dochází ke zpracování přirozeně bezlepkové suroviny (např. jáhel), mohou být využity stejné prostory a přístroje, jaké byly před chvílí použity pro zpracování pšenice.
Cílem preventivního značení je upozornění spotřebitelů právě na toto riziko nezáměrné kontaminace. Preventivní označení se používá za situace, kdy daná alergenní složka (např. lepek) nebyla vědomě obsažena při výrobě produktu, přesto je v potravině malé množství daného alergenu obsaženo, a to i přes realizaci preventivních opatření k zabránění kontaminace.
Mezi preventivní značení se řadí např: může obsahovat arašídy, může obsahovat stopy lepku.
Deproteinovaný pšeničný škrob a celiakie
Řada celiaků při zkoumání složení potravin objeví deproteinovaný pšeničný škrob. Ačkoli je v názvu obsaženo právě slovo „pšeničný“, většina celiaků může zůstat klidná. Jedná se o speciálně upravenou surovinu, která je prakticky zbavena lepku.
Deproteinovaný pšeničný škrob je čistě přírodní surovina, která se získává tak, že se z bílé pšeničné mouky oddělí frakce škrobová od frakce lepkové. Využívá se při tom výborné vlastnosti lepku, který ve vodě koaguluje. Odstřeďováním se pak snadno oddělí od tzv. škrobového mléka. Aby se dosáhlo maximální čistoty, toto škrobové mléko se vodou vypírá, dokud se neodstraní i ty nejjemnější částice lepku. Pak se z něj sušením získá škrob. Vzniklá surovina odpovídá přísným standardům pro bezlepkovou dietu a hodnoty obsahu lepku jsou samozřejmě testovány.
Deproteinovaný škrob najdeme obvykle v bezlepkovém pečivu. Pekárenské výrobky jsou díky tomu více nadýchané, vláčné a nedrobí se tolik.
Čtěte také: Neléčená celiakie může způsobit zdravotní komplikace
Alergici si musí dát pozor
Z předchozího sdělení vyplývá, že se jedná o surovinu bezlepkovou, tudíž je vhodná i pro osoby, kteří bezlepkovou dietu musí dodržovat. Jestliže tedy máte diagnostikovanou celiakii, případně trpíte jinou formou nesnášenlivosti lepku, nemusíte mít z této složky obavy. Naopak na pozoru by se před deproteinovaným pšeničným škrobem měli mít všichni alergici, respektive osoby s alergií na pšenici. Uvědomte si totiž, že je odstraněn pouze lepek, avšak stále se jedná o pšenici! Z toho důvodu bývá tato surovina ve složení potravin vždy vyznačena tučně jako alergen, ačkoliv je samozřejmě bezlepková.
Zdroj: nominal.cz, zivotsdietou.cz, celita.cz