Na snížení hladiny cholesterolu užívám asi 2 roky LECITIN. V současní době začínám užívat v rámci HST(hormonální substituční terapie) hormonální preparát s hormonem estrogen (KLIANE). Náhodou jsem se právě dočetla, že lecitin mimo jiné snižuje hladinu nadbytečných estrogenů a proto bych chtěla znát názor odborníka, zda mohu současně užívat oba zmíněné preparáty (Lecitin x Kliane). Děkuji.
Dobrá, nabízíme vám dnes opakování skoro jako ve školní hodině biologie. U dětí do 15 let považují lékaři za normální hodnotu hladinu do 4,4 mmol/l, u dospělých pak do 5,0 mmol/l. Kdo má zvýšenou hladinu od 5,0 do 6,5 mmol/l, měl by si rozhodně víc všímat svého jídelníčku, přidat na pohybu a upravit životní styl.
Lidem s rizikovou hladinou (nad 6,5 mmol/l) potom už přímo hrozí zvýšené riziko vzniku srdečního nebo cévního onemocnění, proto by se o ně měl starat praktický lékař nebo dokonce internista.
Kdo si svůj cholesterol pečlivě hlídá, může však případným potížím úspěšně předejít. Zdraví lidé ve středním věku, kteří si udržují normální váhu a nemají větší zdravotní problémy, by si měli nechat měřit hladinu cholesterolu dvakrát do roka. Ženy nad 50 let jednou za tři měsíce. Patříte-li ale do rizikové skupiny, máte kila navíc nebo dědičnou predispozici, potřebujete vyšetření častěji. Tím spíš, že cholesterol nebolí. Že s ním něco není v pořádku, zjistí včas pouze laboratorní vyšetření. Vyhnout se tak můžete nejen ischémické chorobě srdeční, ale třeba i nepříjemnostem se žlučovými kameny. Hladina cholesterolu je totiž do jisté míry dána geneticky. Rodiče, kteří sami mají zvýšený cholesterol, by měli nechat preventivně vyšetřit rovněž své děti.
Hladinu cholesterolu lze snížit změnou jídelníčku, zvýšenou spotřebou zeleniny a ovoce, náhradou živočišných tuků za tuky rostlinné. Avšak i rostlinný tuk zůstává energetickou bombou. Běžné margaríny většinou nejsou o moc méně kalorické, přesto si od nich většina lidí slibuje právě toto. Máslo mívá kolem 3000 kalorií na 100 gramů, margaríny zhruba 2600 až 2800. Některé speciální s označením "light" už jen 1500, ale ty svou chutí už máslo příliš nepřipomínají. Jejich hlavní výhodou je, že neobsahují cholesterol. Podobné je to u olejů. Kdo smaží místo na sádle na vrstvě rostlinného oleje, který pak z řízků doslova kape, pokud jde o kalorie nijak si nepomůže, ba spíše naopak. Neboť 100 gramů oleje včetně třeba olivového má 3700 kilojoulů, stejné množství sádla 3200. I zde je však olej lepší volbou kvůli cholesterolu, přičemž však platí, čím méně, tím lépe. Přírodní řízky se tak třeba vůbec nemusí smažit na oleji, ale na speciální takzvané "no stick" fólii nebo na kvalitním nádobí, v němž se nemusí používat tuk.
Přidat nový komentář