Na snížení hladiny cholesterolu užívám asi 2 roky LECITIN. V současní době začínám užívat v rámci HST(hormonální substituční terapie) hormonální preparát s hormonem estrogen (KLIANE). Náhodou jsem se právě dočetla, že lecitin mimo jiné snižuje hladinu nadbytečných estrogenů a proto bych chtěla znát názor odborníka, zda mohu současně užívat oba zmíněné preparáty (Lecitin x Kliane). Děkuji.
Cholesterol je pro naše tělo nezbytná chemická látka, protože je základní stavební jednotkou pro leckteré hormony a hraje roli i při tvorbě žlučových kyselin. Organismus si ho z větší části vyrábí sám, a to v jaterních buňkách. Další potřebné zásoby přijímá prostřednictvím potravy.
Kromě škodlivého LDL-cholesterolu obíhá v krvi ještě "dobrý" HDL-cholesterol, je ho však čtyřikrát méně. Nelze tedy počítat s tím, že by si organismus sám od sebe s nadbytkem "špatného" LDL-cholesterolu poradil. Jeho hladinu v krvi navíc zvyšují nasycené mastné kyseliny, které se konzumujeme zejména v živočišných tucích.
Cholesterol je nebezpečný tím, že se snadno ukládá do cévních stěn a spoluvytváří sklerotické pláty, které zakládají na nebezpečné kornatění tepen neboli aterosklerózu.
Pro ovlivnění vysoké hodnoty triglyceridů a nízkého HDL-cholesterolu je zásadní zvýšení pohybové aktivity. To hraje podstatně větší roli než samotné snižování cholesterolu. Zvýšení HDL-cholesterolu a snížení triglyceridů napomáhá též redukční dieta, která ale zdaleka není zaměřená pouze na nízký obsah tuků.
Farmakologie pak nabízí paletu účinných léků, které lékaři většinou kombinují: u nás rutinně předepisují tzv. fibráty a statiny. Pacientům, kteří trpí v souvislosti s poruchou metabolismu tuků ještě i cukrovkou, pak pozitivní změny hladin krevních tuků pomáhají držet toto vážné onemocnění na uzdě.
Řadu problémů však lze napravit i úpravami jídelníčku.
A jakých chyb se nejčastěji dopouštíme při snaze jíst zdravě?
Jíme spíše ovoce než zeleninu. Přitom právě zelenina by měla být součástí každého jídla, obsahuje méně cukru než ovoce a navíc tolik potřebnou vlákninu. Často vyhledáváme pouze nízkotučné jogurty a potraviny označené light, které sice nebývají tučné, ale zato obsahují množství cukrů. Jíme rovněž zbytečně mnoho těstovin a rýže, které rovněž obsahují sacharidy neboli cukry. Nadbytek sacharidů způsobuje mimo jiné chronicky zvýšenou hladinu inzulinu v krvi a také větší ukládání energie do tukových zásob.
Přidat nový komentář