Zdravým způsobem života mohou osoby s vysokým krevním tlakem samy velkou měrou přispět ke zlepšení své nemoci. K nejdůležitějším opatřením přitom patří snížení tělesné hmotnosti a správná výživa. Mezi vysokým tlakem a nadváhou existuje přímá souvislost - s přibývající tělesnou hmotností stoupá krevní tlak.
Každý dvacátý Čech se musí vzdát potraviny, která je pro jeho zdraví nevhodná. Jestliže takovému jídlu neodolá, čeká ho nepříjemný ekzém a v krajním případě i nebezpečné dušení. Alespoň jedna dobrá zpráva tu však je – potravinová alergie z dětství s věkem často ustupuje.
I dobře poučený alergik někdy narazí na svůj alergen v jídle, ve kterém by ho nečekal. Alergolog z pražské Bulovky Milan Matulka uvádí některé příklady skrytých alergenů: „Je to sezam v běžném pečivu, pěna z bílku v kávovém nápoji, společný olej na smažení pro ryby a ostatní potraviny, oříšky v ovocné zmrzlině, sója a mléčná bílkovina v šunce a mnoho dalších. Tedy pro pacienta s potravinovou alergií je nesmírně důležité mít toto neustále na paměti.“
Alergie na potraviny může působit různé zažívací problémy, od pálení sliznice úst a hrdla přes různé typy otoků až po poruchy trávení, bolesti břicha a průjmy. Nejvážnější formou může být anafylaktická reakce, ta může člověka ohrozit na životě rozvojem celkového těžkého šoku. Alergie na některé složky potravy může navíc zhoršovat atopický ekzém (například kakao nebo čokoláda, vejce, mléko). Na druhou stranu je potřeba dietní opatření probrat s alergologem, aby malému pacientovi pro změnu nechyběly důležité živiny. Mezi obecně rizikové potraviny patří například ryby, ořechy, arašídy, kiwi, ale i sója, u někoho i běžné zeleniny – například rajčata.
Zatímco potravinovou alergií trpí tři až pět procent dospělých, u dětí do tří let jich je až osm procent. „Toto "vyhasínání" alergie se vysvětluje postupným vyzráváním pochodů trávicího traktu batolat na úroveň dospělých. Vyhasínání je typické zejména pro bílkovinu kravského mléka,“ dodává Milan Matulka, dětský alergolog z pražské nemocnice na Bulovce.
Přidat nový komentář