Inzerce https://www.lekarna.cz/vse-za-99/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vse-za-99

Pro vyzvednutí léků na na eRecept stačí občanka

(7. června 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 420x )

Pacient si může v lékárně vyzvednout léčivé přípravky na základě předloženého průkazu totožnosti, který slouží pro načtení jednotlivých identifikátorů eReceptu. Tzn. lékárník může pacientovi léky vydat po předložení občanského průkazu nebo cestovního pasu.

shutterstock.com

Předložím doklad totožnosti a co bude dál?

Lékárník zadá do systému číslo občanského průkazu/pasu nebo načte kód (ze zadní strany občanského průkazu), a následně se mu zobrazí všechny platné nevydané, resp. částečně vydané eRecepty. Tím dochází ke zjednodušení procesu, protože lékárník nemusí načítat jednotlivé identifikátory eReceptu zvlášť z každé papírové průvodky, SMS zprávy nebo z e-mailu. Tato možnost vyzvednutí je rychlejší a jednodušší zejména pro pacienty, kteří mají k vyzvednutí více léků předepsaných na několika eReceptech.

Pro to, aby pacientovi mohly být vydány léky tímto způsobem, musí dojít k jeho ztotožnění v registru obyvatel. Z tohoto důvodu by si pacient měl ověřit, zda má lékař správně evidovány jeho osobní údaje – jméno a příjmení, datum narození a adresu.

V jakých případech není možné osobní doklad pacienta využít?


Výdej nebude možný u pacientů, kteří nemají vystavený občanský průkaz nebo pas, což jsou nejčastěji děti. A nebude to možné také u pacientů, kteří nemají doklad u sebe, nebo u cizinců bez trvalého pobytu nebo azylu.

Jak dlouho mám na vyzvednutí eReceptu?

Doba platnosti eReceptu je zpravidla 14 kalendářních dnů (počínaje dnem následujícím po dni jeho vystavení). Délku platnosti eReceptu může upravit předepisující lékař, nikdy ale nesmí překročit jeden kalendářní rok. 

V případě, že by platnost eReceptu vypršela (nebo jej lékař zrušil), lékárník ho pomocí občanského průkazu/pasu nenačte.

Můžu si léky vyzvednou i jinak?

Výdej léku na eRecept je možné samozřejmě standardně na základě načtení identifikátoru eReceptu, který pacient obdrží od lékaře – buď v elektronické podobě nebo vytištěný.

Identifikátor eReceptu může pacient od lékaře obdržet jedním z těchto čtyř způsobů:

  • vystavením papírové průvodky (nejedná se o klasický papírový recept)
  • zasláním průvodky na e-mailovou adresu pacienta
  • předáním eReceptu prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu či jiném elektronickém zařízení pacienta
  • zasláním SMS na mobilní telefon pacienta.

Kde najdu, jaké léky mi byly předepsány?

Pojištěnec si může zobrazit v Lékovém záznamu pacienta veškeré léčivé přípravky, které mu byly předepsány a vydány. Do lékového záznamu se může přihlásit prostřednictvím bankovní identity nebo Portálu občana.

Povinnou elektronickou preskripci provozuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Veškeré potřebné informace a návody jsou uvedeny na webu www.epreskripce.cz.

Pokud máte dotazy k volbě léků, dávkování či kontraindikacím, zeptejte se lékárníků v online poradně na Lékárna.cz. Zeptejte se jich sami, nebo se podívejte na dotazy, které už zodpověděli.

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Pro vyzvednutí léků na na eRecept stačí občanka

Pacient si může v lékárně vyzvednout léčivé přípravky na základě předloženého průkazu totožnosti, který slouží pro načtení jednotlivých identifikátorů eReceptu. Tzn. lékárník může pacientovi léky vydat po předložení občanského průkazu nebo cestovního pasu.

Zakalené vidění a ospalky po ránu

Dobrý den. Poslední týden se ráno po probuzení stává to, že vidím jako kdyby zakaleně a mám dost ospalků kolem oka, po 10-20 minutách se vidění vrací do normálu. Mohu se zeptat co by to mohlo být?

Plná krev, plazma, krvetvorné buňky, pupečníková krev… Víte, jaké složky „nejvzácnější tekutiny“ můžete darovat?

Je všeobecně známo, že dárcovství krve je velmi potřebné, protože pomáhá zachraňovat zdraví a životy. Kromě odběru plné krve lze ale darovat také její jednotlivé složky, jako je plazma, červené krvinky, krevní destičky či krvetvorné buňky. Jak tyto různé odběry probíhají, k čemu slouží a můžete se i vy stát dárcem?

Zasažení bleskem a jak se správně chovat za bouřky?

I když k přímému zásahu člověka bleskem dochází jen zřídka, končívají podobné případy mnohdy tragicky a proto je dobré chovat se za bouřky rozumně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce