Blížící se Velikonoce připomínají význam a úlohu vajec nejen z hlediska tradic, ale také z hlediska nutričního. Vejce jsou jedněmi zatracovaná díky obsahu cholesterolu, jedněmi vyzdvihovaná díky obsahu vitamínů, minerálních a dalších látek. Jak je to tedy s vejci ve vztahu k naší výživě a cholesterolu skutečně?
Jste-li podchlazení, nejdřív je vám zima, třesete se a cítíte, že je vám jedno, co se kolem vás děje. Pokud se podchlazení prohlubuje, ztrácíte soudnost, zhoršuje se koordinace pohybů, jste zmatení, ospalí a přestáváte pořádně vyslovovat. V dalším stadiu se začne nebezpečně zpomalovat srdeční akce, postižený upadá do bezvědomí. Posledním stadiem je tzv. zdánlivá smrt, kdy nelze zjistit tep ani dýchání. Nedojde-li k poklesu tělesné teploty pod 20 – 15 °C, trvá naděje na oživení i při déle trvající zástavě oběhu a dýchání, protože takto nízká tělesná teplota minimalizuje potřebu kyslíku.
Více o nebezpečích mrazivého počasí čtěte zde.