Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.
Rozhodli jsme se, že vám tentokrát pomůžeme s předsevzetími, která zlepší vaše zdraví: hubnutí, konec kouření, pravidelný pohyb a zdravá strava. Věnujeme vašim předsevzetím celý leden a pokusíme se vždy shromáždit názory, rady a tipy odborníků, kteří mají s danou problematikou zkušenosti.
Týden první: hubnutí
Mezi lidmi panuje mnoho mýtů o hubnutí. „Většina jich je založena na tom, že lidé chtějí hubnout co nejméně pracně. Sklouzávají pak k dietám a způsobům hubnutí, které nejsou dlouhodobě „udržitelné“ a pokud zhubnou, pak rychle kilogramy nabírají zpět,“ říká Iva Málková ze sdružení STOB. Upozorníme vás tedy na nejčastější chyby, které začínající dietáři dělají. Pokud se jim vyhnete, pak máte větší šanci letos opravdu zhubnout.
Hladovění a půst
Ve snaze dokázat, že to se svým předsevzetím myslíme vážně, vrhneme se mnohdy do diety příliš razantně. „Pro někoho je po určitou dobu snazší nejíst vůbec, než se průběžně kontrolovat a muset myslet na tvorbu jídelníčku. Úbytek váhy může být sice rychlý, ale jde většinou spíš o odvodnění a vyprázdnění střev. Po vícedenním hladovění vymizí dokonce i pocit hladu. Metoda hladovění vás ale nenaučí změnit nevhodné jídelní návyky, což je nezbytné pro udržení váhového úbytku. O zdravotních rizicích takového způsobu hubnutí snad není třeba ani hovořit. Je jasné, že v momentě, kdy začnete opět jíst, vrátíte se ke své původní váze,“ připomíná Iva Málková.
Proč byste neměli mít hlad? To zjistíte v těchto článcích:
Netloustněte z hladu, zhubněte jídlem
Poslední jídlo v pět večer
Další častou volbou je vynechání večeře. Poslední jídlo byste podle této teorie měli sníst v pět hodin. Jde to proti přesvědčení, že člověk by měl jíst pravidelně v malých dávkách během celého dne. „Menší porce častěji denně udržují relativně stabilní glykémii, a tím jsou prevencí „vlčího“ hladu, který vede k jídelním excesům tj. zejména k přejídání ve večerních hodinách.
Pokud někdo jí opravdu vyváženou stravu, kdy je vyrovnaná glykémie, lze tolerovat, že bude jíst jen třikrát denně. Je však třeba nutné dodržovat pravidelné odstupy mezi jednotlivými pokrmy. Pokud lidé jí méněkrát než 3x denně, tělo má tendenci více energii ukládat na horší časy,“ varuje Iva Málková.
Lepší metodou než večeři vynechat zcela, je zmenšit ji, vybrat si lehčí variantu a vynechat pojídání kalorických pochutin u televize. Večeře je nutná hlavně v případě, že chodíte později spát. „Striktní zákazy nejsou pro obézní dobré. Mají slabší vůli, a pokud je poruší, raději vzdají celou snahu zhubnout,“ upozorňuje Iva Málková.
Výměna bílého pečiva za celozrnné
Mnoho lidí si stále myslí, že budou hubnout, pokud nahradí bílé pečivo celozrnným. „Celozrnné pečivo by nemělo v jídelníčku chybět a určitě by mělo převažovat nad pečivem světlým, protože obsahuje více vlákniny a minerálních látek, ale obsahuje stejně energie jako pečivo bílé. Celozrnné pečivo se také většinou prodává ve vyšší gramáži, proto kus celozrnného rohlíku může dodat i více energie než rohlík obyčejný,“ říká Iva Málková ze sdružení STOB.
Pozor také na müsli, cereální sušenky a "dia" výrobky. „Všechny tyto potraviny vnímá většina lidí jako zdravé a dietní. Některé s vlákninou jsou vhodnější než jiné sladkosti, ale s množstvím bychom to rozhodně přehánět neměli. Müsli tyčinky obsahují na 100 g přibližně kolem 1500 kJ. Díky malé gramáži (25 -30 g) dodají do těla kolem 500-700kJ na kus,“ připomíná Iva Málková.
Až budete hledat v obchodě dietní potraviny, nepleťte si je s „dia“ výrobky, tedy potravinami pro nemocné s cukrovkou. „Potraviny bez cukru jsme zvyklí označovat jako „dia“, ale to rozhodně neznamená dietní z hlediska hubnutí. Zejména „dia“ sladkosti jsou mnohdy kaloričtější než jejich nediabetická varianta. Řepný cukr je v nich nahrazen jinými živinami a často obsahují o trochu víc tuku,“ varuje Iva Málková. Podobně je to i s potravinami označenými light, které jsou sice dietnější, ale lidé jich pak snědí daleko víc.
Ve středu si přečtete: Pomůže vám pilulka opravdu zhubnout?
Přidat nový komentář