Každou minutu zemře jeden Evropan na infarkt myokardu. Také v České republice jsou kardiovaskulární onemocnění nejčastější příčinou úmrtí. Aby se to změnilo k lepšímu, stačí dodržovat tři pravidla: optimální energetický příjem, omezení živočišných tuků ve stravě (s výjimkou rybího) a jejich nahrazení tuky rostlinnými. Ve skutečnosti to je ale pro mnoho lidí velký problém.
Následky konzumace živočišných tuků (nasycených mastných kyselin) řeší praktičtí lékaři ve svých ordinacích téměř denně. „Právě tato součást tuků totiž stojí za vznikem mnoha závažných onemocnění,“ vysvětluje MUDr. Otto Herber, místopředseda Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.
„Nasycené mastné kyseliny způsobují zvýšení hladiny cholesterolu v krvi se všemi důsledky. Samy navíc urychlují stárnutí cévní stěny a proces aterosklerózy tím, že zvyšují aktivitu zánětlivé reakce. A právě neinfekční zánět cévních stěn je dnes vnímán jako základní mechanismus vzniku a rozvoje aterosklerotického cévního poškození se všemi jeho důsledky, jako jsou infarkt myokardu, cévní mozková příhoda a další,“ vysvětluje předseda České společnosti pro aterosklerózu doc. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D.
Slovníček pojmů
- Hypertenze - Vysoký krevní tlak.
- Cholesterol - Látka tukové podstaty, která je obsažena v každé buňce lidského těla. Je stavebním jednotkou nervů, mozkových buněk a některých hormonů. Pro organismus je v určitém množství nepostradatelný, je-li ho však příliš mnoho může způsobovat zdravotní komplikace, hlavně kardiovaskulárního charakteru.
- Nadváha - Stav, kdy má člověk v těle příliš uloženého tuku. Zjišťuje se hlavně podle vzorce BMI: váha v kg dělená výškou v metrech. BMI nad 25 je nadváha, nad 30 obezita.
Pravidla, která srdce ocení
Pro ozdravění jídelníčku a s tím spojené snížení zdravotních rizik doporučují lékaři řídit se v každodenní praxi těmito pravidly:
- používat rostlinné oleje a tuky (margaríny) místo másla a sádla - na vaření a mazání
- odstraňovat před konzumací viditelný tuk z masa
- upřednostňovat mléčné produkty se sníženým obsahem tuku
- jíst více ryb a drůbeže místo červeného masa
- odstraňovat kůži z drůbeže před kuchyňskou úpravou
- minimalizovat konzumaci tzv. skrytých tuků, většinou obsažených v potravinách živočišného původu (uzeniny, mléčné výrobky apod.)
- minimalizovat konzumaci smažených jídel
Více na www.nasyceneskodi.cz
Přečtěte si:
Co vaše srdce ocení shrnuje video v článku Prevence infarktu myokardu. Pan Josef pečuje o svou ženu, kterou postihla cévní mozková příhoda - tvrdí, že tuto nemoc podceňujeme. Přečtěte si příběh Josef: O mozkové mrtvici musíme mluvit a naučit se rozpoznat příznaky. O návratu nemocného do života často rozhoduje i včasná rehabilitace, říká odborník v článku Rehabilitace po mrtvici: rychlost rozhodne
Jakým tukům dáváte přednost vy? Napište nám do diskuse nebo na [email protected].
Přidat nový komentář