Inzerce https://www.lekarna.cz/posileni-imunity/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=posileni-imunity

Praktičtí lékaři mohou nově předepisovat další tisícovku léků

(4. července 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 358x )

Dříve museli pacienti s chronickým onemocněním žádat o recept svého specialistu. To se nyní mění. U některých diagnóz mohou tyto léky v ČR od 1. července předepisovat i praktičtí lékaři. Jedná se třeba o léky na astma, cukrovku nebo třeba kardiovaskulární nemoci.

shutterstock.com

Dosud platilo, že jsou tyto léky hrazeny ze zdravotního pojištění jen v případě, že je předepíše pacientovi lékař s konkrétní specializací. Praktičtí lékaři je mohli předepsat, ale pacient by si je kompletně zaplatil. Praktici tak měli přístup ani ne k polovině hrazených léků, které se na českém trhu vyskytují, což se teď změní.

Změna vyplývá z novely prováděcí vyhlášky č. 376/2011 Sb. k zákonu o veřejném zdravotním pojištění a týká se léků s tzv. preskripčním omezením L. Ty mohli do 1. července letošního roku předepisovat pouze ambulantní specialisté nebo praktičtí lékaři, kterým specialisté preskripci schválili.
„Pacientům teď bude moci léky, které potřebují, předepsat rovnou praktik, tedy jejich nejbližší lékař. Výrazně to pomůže zejména v regionech, kde je špatná dostupnost specializované ambulantní péče. Usnadní to také léčbu pacientů v pobytových zařízeních sociálních služeb a seniorů na venkově. Ti mají přístup k lékům nejkomplikovanější,“ vysvětluje předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Kromě některých léků na cukrovku, poruchy srážlivosti krve či kožní, oční a urologické problémy mohou praktičtí lékaři nově předepisovat také kombinované inhalační preparáty na chronickou obstrukční plicní nemoc nebo astma.
„Díky tomu zvýšíme komfort pacientů a zlepšíme péči o chronicky nemocné. Ulevíme také ambulantním specialistům, jejichž ordinace jsou na mnoha místech přetížené,“ kvituje změny plynoucí z vládní vyhlášky doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc., předseda Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

Léky na předpis a volně prodejné, doplňky stravy...


Léky na lékařský předpis

Na lékařský předpis (recept) se předepisují léky, u nichž je pro stanovení diagnózy nebo při užívání nutný dohled lékaře. To může být z nejrůznějších důvodů. Nejčastěji proto, aby pacient užíval přípravek pouze v případě, kdy mu může skutečně pomoci (v rámci schválené indikace), aby lékař mohl kontrolovat, zda léčba probíhá správně, nevyskytují se nežádoucí či neočekávané účinky a jestli pacient bere lék tak, jak má.

O tom, zda se lék dostane k pacientům pouze na lékařský předpis, rozhoduje v každé zemi léková agentura (v ČR je to Státní ústav pro kontrolu léčiv, SÚKL). Tyto lékové agentury berou v úvahu především odborné podklady a data o bezpečnosti a účinnosti daného léčiva. Není-li znám dostatek údajů o bezpečnosti, vždy zvolí raději nutnost předepisovat lék na recept, aby byl pacient pod dohledem.

Pokud si pacient bude hradit léčivý přípravek sám, pak nehraje roli, který lékař mu lék na recept předepíše. Jakýkoliv lékař, tedy například i praktický lékař, může pacientovi předepsat jakýkoliv lék vázaný na recept. Lékař odpovídá za to, že lék byl předepsán v rámci schválené indikace pro daný lék. 

Volně prodejné léky

Obecně platí, že se musí jednat o léčivý přípravek pro taková onemocnění, u nichž je pacient schopen samodiagnózy, a nemusí být léčena pod pravidelným dohledem lékaře. Jakmile je lék zařazen mezi volně prodejné, je vhodný pro samoléčbu a dostatečnou míru odborného poradenství u něj zastane lékárník. Pacient by se rovněž měl seznámit s informacemi uvedenými v příbalovém letáku, který je vložen v každém balení. Nemusí tedy nutně dojít ke konzultaci s lékařem. V této kategorii je zařazena naprostá většina léků na méně závažná onemocnění, jakými jsou třeba chřipka nebo nachlazení.

Homeopatika

Zvláštní skupinou léků jsou homeopatika. Jsou to léčivé přípravky obsahující vysoce naředěné výchozí látky. Mají zjednodušený postup registrace, kdy se posuzuje pouze kvalita a bezpečnost. Tento proces však neumožňuje schvalovat oblast použití homeopatika a předkládat důkazy léčebné účinnosti. Proto není dovoleno v příbalových letácích a na obalech uvádět indikace (použití) daného přípravku. Používají se k léčbě akutních a chronických nemocí po poradě s odborníkem na homeopatii.

Zdravotnické prostředky

Pojmem zdravotnické prostředky označujeme širokou škálu výrobků používaných ve zdravotnictví. Patří sem například náplasti, obvazy, ortézy, inkontinentní pomůcky, jehly, injekční stříkačky, inzulínová pera, glukometry, tonometry, inhalátory, teploměry, kontaktní čočky, kondomy, těhotenské testy, lubrikační gely, diagnostické a terapeutické přístroje a mnoho dalších. 

Doplňky stravy

Doplňky stravy jsou potraviny. Od klasických potravin se však liší vysokým obsahem vitamínů, minerálů nebo jiných látek. Jsou vyrobeny za účelem doplnění běžné stravyNejsou tedy určeny k léčbě ani prevenci (předcházení) onemocnění. Na rozdíl od léků, u kterých je posuzována bezpečnost, účinnost a kvalita, se u doplňků stravy zkoumá pouze zdravotní nezávadnost. To znamená, že by jejich dlouhodobé užívání nemělo vést k poškození zdraví. Účinky uváděné výrobcem nejsou nikým ověřovány. Dle platných právních předpisů nemohou doplňky stravy deklarovat prevenci ani léčbu nemoci nebo odkazovat na tyto vlastnosti.

Pokud máte dotazy k volbě léků, dávkování či kontraindikacím, zeptejte se lékárníků v online poradně na Lékárna.cz. Zeptejte se jich sami, nebo se podívejte na dotazy, které už zodpověděli.

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce

Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

2024_Magniflex_OrdinaceCZ_voucher_300x300_sleva.jpg

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 134 lidí
reklama https://www.facebook.com/receptnavirozu

Mohlo by vás zajímat

Zklidnění žaludku po zvracení

Jak na zklidnění žaludku po zvracení?

Epilace versus depilace: Jak se zbavit chloupků?

Je několik technik, jak odstranit chloupky, které se liší nejen ve způsobu odstraňování chloupků, ale hlavně v trvalosti hladké pokožky a míry bolestivosti. Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých metod a který způsob bude ideální pro vás.

Dávkování Detralexu

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na dávkování léku Detralexu při hemeroidech.

Lékový audit aneb berete léky správně

Lékárna.cz od dubna letošního roku nabízí svým zákazníkům v oblasti zdraví kromě krabiček i služby. Vyvinul je tým profesionálů z první a největší lékárny na českém internetu. Za tou nejžádanější – lékovým auditem – stojí odborná garantka a vedoucí online poradny Lékárna.cz Mgr. Pavla Horáková.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce