Kromě hlavních živin, k nimž patří bílkoviny, lipidy a sacharidy, potřebuje lidský organismus k životu celou řadu biologicky aktivních látek, které označujeme jako esenciální. Některé z nich jsou součástí hlavních živin (např. mastné kyseliny a fosfolipidy jsou součástí lipidů, aminokyseliny stavebním kamenem bílkovin)...
Kromě hlavních živin, k nimž patří bílkoviny, lipidy a sacharidy, potřebuje lidský organismus k životu celou řadu biologicky aktivních látek, které označujeme jako esenciální. Některé z nich jsou součástí hlavních živin (např. mastné kyseliny a fosfolipidy jsou součástí lipidů, aminokyseliny stavebním kamenem bílkovin), jiné nikoli (vitamíny, minerální látky a stopové prvky).
Odborníci se shodují, že za normálních okolností zajistí všechny potřebné živiny dostatečně pestrá strava. Existují však lidé, u nichž příjem vitaminů a minerálních látek ve stravě není dostačující. Častý je zejména defeicit jódu, někdy i vitaminu B2, vitaminu B6, kyseliny listové, vitaminů A, E a D, vápníku a některých stopových prvků (selen, chrom, zinek, bor, mangan). V těchto případech je nutné doplnit nedostatkové esenciální výživové faktory pomocí potravních doplňků.
Jaké rozlišujeme potravní doplňky ?
Zákon o potravinách definuje potravní doplňky jako nutriční faktory s významným biologickým účinkem, a zařazuje mezi ně vitaminy, minerální látky, aminokyseliny, specifické mastné kyseliny a další látky. Podle zákona jimi mohou být obohacovány vyráběné potraviny, nebo mohou mít formu zvláštních preparátů, tzv. potravin pro zvláštní výživu.
Obohacování potravinářských výrobků vitaminy nebo minerálními látkami a stopovými prvky lze provádět několika způsoby. Může se jednat o přidávání biologicky aktivních látek, které v surovině nejsou obsaženy, nebo doplnění obsahu živin ve výrobku nebo pokrmu na hodnotu odpovídající kvalitní čerstvé surovině. Třetím možným způsobem je standardizace, která znamená přidání potravních doplňků do výrobku tak, aby se kompenzovaly přirozené rozptyly nutriční hladiny těchto látek ve výrobku.
Další možností jsou různé přípravky se zvýšeným obsahem vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Zde je nutné rozlišit léky od potravních doplňků.
Na trhu se také budeme stále více setkávat s tzv. funkčními potravinami. Funkční potraviny buď obsahují potravní doplňky nebo přirozené extrakty ze surovin, anebo jsou z nich naopak odstraněny některé nežádoucí látky, aby byla potravina lépe využitelná v lidské výživě. Pokud chce výrobce deklarovat pozitivní účinky takového výrobku na lidské zdraví, musí být výrobek schválen ministerstvem zdravotnictví jako potravina pro zvláštní výživu.
Pozor na předávkování
Volné použití přípravků obsahujících potravní doplňky může v některých případech přinést riziko předávkování. Proto odborníci nesouhlasí s tradičním doporučením, které vychází z násobku doporučené dávky (1 až 3krát), ale stále častěji připomínají potřebu stanovit horní hranice nezávadnosti, a to jak pro krátkodobou, tak i dlouhodobou spotřebu. To je snadné dodržet tam, kde jsou potravní doplňky součástí potravinářských výrobků. U volně prodávaných preparátů si může spotřebitel sám způsobit újmu na zdraví tím, že se příslušným preparátem předávkuje. Proto je při spotřebě preparátů s vitaminy i minerálními látkami a stopovými prvky důležité dbát návodů na jejich používání, příp. se poradit s odborným lékařem. Rizika předávkování jsou především u vitaminu A a D. Podobně rizikové mohou být preparáty se selenem, či fluorem (v nadměrných dávkách může způsobit křehkost kostí). Za rizikový je považován rovněž nadbytek železa.
Ideálním řešením je spotřeba pestré stravy s vysokým obsahem ovoce a zeleniny, které jsou hlavním dárcem minerálních látek, stopových prvků a vitaminů. Pro zajištění dostatečné hladiny vápníku je důležité mléko a mléčné výrobky, pro příjem jodu mořské ryby a používání jodované soli. Živočišné bílkoviny jsou významným zdrojem železa a citrusové ovoce zdrojem vitaminu C. Potravní doplňky ve formě tablet jsou cenné všude tam, kde je porušena spotřeba přirozených zdrojů těchto nutrientů. Jsou vhodné především pro zátěžové podmínky a pro posílení imunitních systémů. Konzumace těchto preparátů by měla být uvážená. Reklamy typu "nejkomplexnější vitaminový preparát" by měla nechat spotřebitele chladným, protože v žádném případě nepotřebuje získávat všechny vitaminy jen z preparátů, ale stačí mu na to přirozená strava.
Přidat nový komentář