Inzerce https://www.lekarna.cz/posileni-imunity/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=posileni-imunity

Pokožku proti slunci chraňte zvenku i zevnitř

(25. července 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 694x )

První kontakt pokožky se sluníčkem je pro nás sice příjemný a rádi nastavujeme obličej slunečním paprskům, může být ale zároveň zdraví nebezpečný. Hlavně když jsme pokožce neposkytli ochranu proti slunečnímu záření.

shutterstock.com

Jak se opálit, ale nespálit?

  • Sluňte se postupně. Zvykejte svou pokožku na slunce již od jara. Postupně začleňte do svého opalovacího rituálu ranní či večerní hodiny během východu či západu slunce - v té době slunce již nevysílá UVB a UVA paprsky, které by opalovaly a poškozovaly pokožku, vysílá pouze infračervené světlo, které je zdravé a prospěšné pro tvorbu bezpečného opálení, tvorbu ochranného zabarvení melaninu a také pro cirkadiánní rytmus, tj. pro zdravý regenerační noční spánek. 
  • Vyberte si vhodný krém s ochranným faktorem. Opalovací přípravky si nanášejte alespoň 20 minut před sluněním, obnovujte pravidelně po 2–3 hodinách nebo po koupání, zpocení atd. A to i v případě použití přípravků s vyšším faktorem. Zvláštní pozornost věnujte ošetření nosu, uší a nártů.
  • Dodržujte dostatečný pitný režim – v průběhu opalování dbejte na pravidelný přísun tekutin. Vypít bychom měli alespoň 3 litry tekutin denně.
  • Užíváte-li léky, nezapomeňte se informovat u svého lékaře, anebo lékárníka, některé z těchto léků nemohou zvyšovat citlivost na sluneční záření. Pozor při užívání hormonální antikoncepce (může způsobit hormonální pigmentace, tzv. melasma)
  • Pokud možno, vyhýbejte se slunci v poledních hodinách, resp. mezi 11. až 14.hodinou, kdy je intenzita UV-B podílu nejvyšší. Citlivější lidé by neměli chodit na slunce v době od 10 do 15 hodin. Vyvarujte se aplikace parfémů na kůži.
  • Nezapomínejte na odražené sluneční paprsky – pokud se koupeme ve vodě, působí na nás paprsky přímého slunce, ale i paprsky odražené od vodní hladiny. V bezpečí nejsme ani na souši. Bílé stěny domů fungují jako pomyslné zrcadlo, přes které se sluneční záření snadno odrazí. Je tedy důležité chránit se neustále.
  • Vyvarujte se zbytečnému spálení. Spálit se můžete i ve stínu, pod oblečením nebo za skleněnou zástěnou.
  • Nezapomeňte ošetřit pokožku po opalování.

Opalovací prostředky vybírejte podle typu pleti a svého fototypu

Rozeznáváme 4 základní typy, ale některé zdroje uvádí až 5 typů fototypů pokožky:

  • I - velmi světlá pokožka, zrzavé vlasy, často pihy, čas první expozice 5 - 10 min. Na dovolené v České republice vám budou stačit opalovací přípravky s SPF 20 a 30. K moři si ale zabalte krémy s SPF 20 až 50.
  • II - světlá pokožka i vlasy, čas první expozice 10 - 20 min. U nás vám postačí přípravky s SPF 20 až 25, k moři si pořiďte krémy s SPF 30 až 40.
  • III - středně světlá pokožka, tmavší vlasy, čas první expozice 20 - 30 min. V našich podmínkách bude pleti stačit krém s SPF 10 až 15. U moře používejte kosmetiku s SPF 20.
  • IV - tmavá pokožka, tmavé vlasy, čas první expozice 40 min. V našich podmínkách vám stačí lehčí ochrana s SPF 4 až 10. U moře použijte voděodolné přípravky s SPF 15 až 20.
  • V - velmi tmavá pokožka, tmavé vlasy, čas první expozice 90 min.

Nepodceňujte poopalovací péči

Velmi důležité, avšak často podceňované, jsou také přípravky po opalování. Dopřejte kůži zklidnění, obnovení vlhkosti, pružnosti a jemnosti. Pro regeneraci pokožky, redukci zarudnutí a drobných vrásek, jsou ideální krémy či mléka obsahující panthenol, aloe vera a vitamín E. Pro dlouhotrvající opálení a odstranění volných radikálů používejte produkty s obsahem betakarotenu. Na opalovanou pokožku působí zklidňujícím dojmem i přírodní pleťové vody růže, slaměnky, smilu, levandule, heřmánku, lípy neb máty. Po aplikaci pleťové vody můžete ošetřit pokožku i jemným olejem s vitamínem E nebo aloe vera gelem.

Proč nakupovat opalovací přípravky v lékárně

Obecně platí, že sluneční ochrana dermokosmetiky prodávaná v lékárně splňuje vyšší normy a standardy než kosmetika, která je prodávaná v drogeriích. Může se jednat o přísnější regulace při výběru ingrediencí (alergie, tolerance na citlivou pleť), organických a minerálních filtrů. Dermokosmetické produkty navíc podléhají přísnému testování a klinickým studiím.

Co pomáhá k ochraně pokožky před UV paprsky

Pro zdravé opálení myslete na dostatečný příjem ochranných antioxidantů ve stravě - ty chrání pokožku nejen před vlivem slunečního záření. Mezi tyto antioxidanty patří:

  • Pycnogenol  - je velmi silný a účinný antioxidant, který chrání tělo před volnými radikály. Bioaktivní látky v něm obsažené podporují tvorbu kolagenu a elastinu v pokožce a jeho antioxidační účinek je mnohonásobně vyšší než účinek vitamínu E nebo C. Snižuje rozvoj hyperpigmentací a stařeckých skvrn.
  • Vitamín E, který prospívá hydrataci a regeneraci pokožky a snižuje poškození kůže vlivem UV záření.
  • Astaxantin, jehož zdrojem je krillový olej. Kůži chrání před poškozením UV paprsky. Jde o silný antioxidant, který také preventivně snižuje rozvoj vrásek a vznik hyperpigmentace.
  • Lykopen - je to výjimečný karotenoid, který najdeme především v rajčatech - chrání kůži před účinky UV záření.
  • Betakaroten, jehož zdrojem je především oranžová a červená zelenina. Pokud ho chcete doplňovat pomocí doplňků stravy, užívejte ho během opalovací sezóny. Pokud by však vaše pokožka oranžověla, s užíváním přestaňte. 
  • Vitamín D - chrání tělo před volnými radikály. Během slunných dní se tvoří v těle v přiměřeném množství a chrání kůži před poškozením UV paprsky. V pokožce se ale tvoří pouze tehdy, pokud je slunci přirozeně vystavena (tj. bez použití krémů s vysokým UV). Myslete proto na výhodu pobytu venku během rána či večera, kdy můžete kůži nechat vystavenou volně po určitou dobu přirozeným účinkům slunce. 

Děti by se opalovat neměly

Čím menší dítě, tím víc byste ho měli chránit před nadbytečným slunečním zářením. Kojencům postačí, když na ně občas při procházce zasvítí sluníčko do obličeje a na ručičky. Rozhodně bychom jim neměli "dopřávat" systematické opalování. Děti bychom vždy měli chránit stejně, jako osoby s tou nejcitlivější kůží, tedy jako ty s nízkým fototypem. Mezi 10. – 16. hodinou by se neměly na slunci pohybovat nejen bez ochranného krému, ale ani bez oblečení, které také chrání jejich kůži. V bezpečí nejsou ani pod slunečníkem, protože jím záření také částečně prochází a další část se ho odráží od země. Starší děti by měly být mazány opalovacím krémem s faktorem 30, obnova krému by měla být častá. Nezapomeňte dětem dát pokrývku hlavy, vhodné jsou i sluneční brýle.

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 134 lidí
reklama https://www.facebook.com/receptnavirozu

Mohlo by vás zajímat

Účinnost opalovacího krému

Je pravda, ze cim je ochranny slunecni faktor opalovacich kremů vyssi, tim dele trva, nez se krasne opalime?dekuji

Spáleniny od slunce

Dobrý den, chci se zeptat spálila jsem si od slunicka nohy, bricho, dekolt a ramena. Uz jsou tomu dva dny a porad to hrozne pali co mam pouzit aby se to uklidnilo zkousela jsem uz od Astrid krém po opalování a taky Pantenol a nic nepomáhá. Dekuji

Vyrážka od slunce

Dobrý den, mám dva problemy které mě ted hrozěn trápí, po slunění se mi ted udělala menší červená vyrážka na místě , kam zasáhlo sluníčko,je to jako by červené, ale furt se někde z toho musim drbat a i v noci je to nepříjemné.Nikdy před tím se mi to nestalo a asi jsem to s tim sluněním přeháním.Prosim co ted s tim drbánim- tedy s tou vyrážkou??Další je problem ten, že taky s emi dělají ruzně pupínky v obslasti třísel, koupila jsem si ted bikiny veet duo, a zajímá mě, jesi nevíte jesi to s nim je bez problemů a jaké délky by měly chloupky dosáhnotu pro dálší depilaci??předem dkěuji za vaši odpověd!!

Na formě opalovacího přípravku nezáleží, důležitý je ochranný faktor

Chystáte se na nákup nového opalovacího krému a nevíte, který je ten pravý? Pak vězte, že důležité je jen to, aby vám byla jeho konzistence příjemná a ochranný faktor odpovídal vašemu fototypu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce