Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.
Kapusta zapečená s rajčaty
600 g kapusty, 400 g rajčat, 20 g oleje, 4 vejce, 125 ml mléka, sůl
Postup: Kapustu očistíme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Necháme vychladnout a nasekáme na drobné kousky. Zapékací mísu vymažeme olejem. Nejprve vkládáme vrstvu kapusty, a pak vrstvu pokrájených rajčat. Osolená vejce rozšleháme s mlékem. Zeleninu pokapeme olejem a zalijeme vejci. Zapékáme ve vyhřáté troubě. Podáváme s vařenými brambory.
Květákový nákyp s houbami
1 květák, 200 g hub, 120 g sýra Eidam 30 % t. v s., 3 vejce, 1 cibule, 1 zakysaná smetana nebo bílý jogurt, olej, sůl, pepř, špetka muškátového oříšku, petrželka
Postup: Květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka a necháme vychladnout. Pak jej nasekáme nadrobno. Houby podusíme s cibulí na trošce oleje. V míse dobře promícháme nasekaný květák s dušenými houbami, vejci, nastrouhaným sýrem a zakysanou smetanou. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a nasekanou petrželovou natí. Zapékací mísu vymažeme olejem a zvolna zapékáme, dokud povrch nezrůžoví. Podáváme s bramborem nebo zeleninovým salátem.
Guláš z paprik
8 - 10 středně velkých paprik, 2 rajčata, 1 velká cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce oleje, 1 - 2 lžíce hladké mouky, 2 lžičky mleté papriky, sůl, mletý pepř, kmín, majoránka
Postup: Omyté papriky zbavené jádřinců nakrájíme na proužky. Rajčata spařená horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na kousky. Na oleji lehce osmahneme nakrájenou cibuli a přidáme papriky. Zaprášíme mletou paprikou, trochu osmahneme a podlijeme vodou. Přidáme rajčata, prolisovaný česnek, okořeníme, osolíme a dusíme do měkka. Zahustíme moukou a krátce povaříme. Podáváme s chlebem nebo s dušenou rýží.
Halušky se zelím
1000 g brambor, 110 g hrubé mouky, 120 g krupice, 1 vejce, 50 g tuku, 1větší cibule, 500 g kyselého zelí, 1 lžíce mléka, sůl
Postup: Oloupané brambory najemno nastrouháme a přebytečnou vodu slijeme. Poté přidáme mléko, sůl, mouku, krupici a vejce. Směs dobře promícháme a navlhčenou rukou vytváříme knedlíky velké jako slepičí vejce. Knedlíky vkládáme do osolené vroucí vody a podle velikosti knedlíků vaříme 7 až 10 minut. Při vaření opatrně promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Hotové knedlíky vyjmeme a necháme okapat. Na talíři je rozřízneme a pokapeme tukem nebo osmahnutou cibulkou. Podáváme s dušeným kysaným zelím.
Přidat nový komentář