Dobrý den, jaký slaný roztok se prosím používá do konvičky na výplach nosu? Kupuje se nebo ho můžu vytvořit doma? Děkuji za odpověď
Lidé přitom vědí, že jedí příliš mnoho živočišných tuků a celkově se přejídají. Že jsou pohodlní a nevěnují se sportu nebo aktivnímu pohybu. Ale nevědí, že 78 procent z nich sní sotva polovinu doporučované denní dávky vlákniny. To ukázal nedávno zveřejněný výzkum. Při tom příliš živočišných tuků, málo pohybu a vlákniny, to jsou hlavní příčiny většiny infarktů a mrtvic. Vláknina je však užitečnou prevencí i proti rakovině tlustého střeva, proti diabetů a proti cholesterolu. U rakoviny tlustého střeva je dokonce významně snižuje riziko jejího vzniku. Přesto doporučených 25-30 g vlákniny denně jí pouhá 2 % obyvatel.
Vlákninu obsahují hlavně potraviny rostlinného původu. Dělíme ji na rozpustnou a nerozpustnou, tedy zjednodušeně řečeno na stravitelnou a nestravitelnou. Je stále ještě nedoceněná. Lidé málo znají její pozitivní vlastnosti. Nevědí, že snižuje rizika civilizačních chorob, jako jsou: infarkt i mrtvice (až o třetinu) a další kardiovaskulární choroby, zhoubné nádory trávicího a vylučovacího traktu, nezhoubné nádory střeva a střevní výchlipky, žlučové kameny, osteoporóza a další.
Ženy znají vlákninu jako součást diet na hubnutí. Přispívá k pocitu zasycení a menšímu příjmu kalorií. Navíc zlepšuje zažívání a vůbec i činnost střev. Je účinným prostředkem proti zácpě. A tím, že zvláčňuje stolici, předchází vzniku hemeroidů. Nebo výrazně zmenšuje jejich dráždění a zhoršování, pokud je už máte. Vlákninu obsahuje ovoce (např. hrozny, angrešt, rybíz a další druhy bobulovitého ovoce) a zelenina: z nich zejména luštěniny a brambory. Ale také obilniny a výrobky z nich: mušli, knackebrot, tmavý chléb, ovesné vločky, celozrnné pečivo, otruby. V poslední době se o ni začaly obohacovat některé potraviny, třeba jogurty. Vlákninu můžete koupit i samostatně v lékárnách (psylium a další výrobky). Je tou součástí potravy, která teprve čeká na plné docenění.
Vláknina je vynikající i pro diabetiky. Pomáhá snižovat riziko vzniku cukrovky, spotřebu inzulínu a rezistenci tkání na něj, glykemický index potravin, tedy to, jak vysoko nám určitá potravina zvedne hladiny krevních cukrů a zpomaluje vstřebávání krevních cukrů.
Zdroj: Právo 3.12.2005
Přidat nový komentář