Inzerce https://www.lekarna.cz/velikonocni-pripravy/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=velikonocni-pripravy

Po ovocné zmrzlině dostanete dříve hlad

( Pavla Skurovcová | přečteno: 8851x )

Některé zmrzliny se vyrábějí z kokosového tuku, patří sice mezi tuky rostlinné, ale může zvyšovat cholesterol.

Některé zmrzliny se vyrábějí z kokosového tuku. Patří sice mezi tuky rostlinné, ale obsahuje hodně nasycených mastných kyselin, které mohou zvyšovat cholesterol .

Zmrzlina

Podle tradičního receptu obsahuje zmrzlina mléko či smetanu, cukr, někdy vejce, vanilku nebo čokoládu. Podíváte-li se však na obaly zmrzlin koupených v obchodě, dočtete se o složení například toto: voda, sušené mléko, glukóza, škrob, želatina, emulgátory, stabilizátory, aroma, barviva a tuk.
„Trendem dnešní výroby je nahrazovat živočišný -mléčný - tuk tukem rostlinným. Tím se snižuje množství cholesterolu ve zmrzlinách. Rostlinné tuky cholesterol totiž neobsahují,“ říká nutriční terapeutka Věra Králová.
Často se ale při výrobě zmrzlin využívá tuku kokosového .
„Na rozdíl od ostatních rostlinných tuků obsahuje vysoké procento nasycených mastných kyselin, které jsou ve větším množství obsaženy zejména v živočišných tucích a jejichž zvýšený příjem může vést ke zvyšování cholesterolu ,“ vysvětluje.

Kromě klasických ovocných či smetanových zmrzlin jsou populární i mléčné (jogurtové a tvarohové). Kalorická hodnota se u jednotlivých výrobků liší, ale obecně řečeno mají smetanové a mléčné zmrzliny oproti ovocným třikrát vyšší kalorickou hodnotu. Tvarohové a jogurtové zmrzliny bývají ve srovnání se smetanovými méně kalorické. Obsahují většinou méně tuku, ale výsledná energetická hodnota vždy záleží na dalších použitých surovinách. Vždy je tedy dobré pečlivě si přečíst obal.

Lidé, kteří si hlídají příjem energie, by měli vybírat spíše zmrzliny vodové, ovocné . Mají nulové množství tuku, některé pouze minimální. Energetickou hodnotu tvoří hlavně cukr. Tyto zmrzliny ale mají díky tomu vysoký glykemický index. To znamená, že po snězení dostane člověk brzy hlad .

Při výběru je výhodné sledovat nutriční hodnoty na obale. Pokud tam požadované informace nejsou, raději sáhněte po výrobku dostatečně označeném. Důležitým ukazatelem je množství energie a zejména tuku , a pak také velikost porce . Držte se pravidla – všeho s mírou.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce

Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

2024_Magniflex_OrdinaceCZ_voucher_300x300_sleva.jpg

Anketní otázka

Slzí vám v zimě často oči?

81%
19%
Zatím hlasovalo 512 lidí

Mohlo by vás zajímat

Zelený zákal: Preventivní prohlídky a inovativní způsoby léčby pomáhají zabránit ztrátě zraku

Zelený zákal (glaukom) je oční vada oka, která způsobuje poškození (odumírání) zrakového nervu uvnitř oka. Jedná se o závažné oční onemocnění – většinou nebolí a zpočátku ho neprovází žádné obtíže. Bez léčby však může způsobit vážné poškození zraku. Právě tomuto onemocnění a jeho prevenci se věnuje Světový týden glaukomu, který letos připadá na 9. – 15. března.

Přírodní kosmetika: Jak se liší od té běžné

Lidé se stále častěji zajímají o svůj jídelníček a o kvalitu potravin. Možná si ale neuvědomujeme, že bychom se měli starat nejen o to, co jíme, ale také o to, co denodenně nanášíme na svou pokožku.

Zánět dásní: Proč je důležité ho léčit?

Zánět dásní (gingivitida) patří mezi nejčastější onemocnění ústní dutiny. Přestože postihuje většinu populace, velká část postižených o něm ani neví, protože v chronické formě bolí pouze zřídka. A ač je zejména v počátečním stádiu poměrně snadno léčitelný, či mu dokonce lze zcela předejít správnou ústní hygienou, pokud se zanedbá, jeho důsledky mohou být fatální.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce