Alergie na chlad propuká hlavně na podzim a v zimě, kdy se vlivem chladného počasí zvyšuje počet těch, které trápí nepříjemné kožní projevy při pobytu v chladném či mrazivém vzduchu nebo po přechodu z tepla do zimy či naopak. Nejčastěji se jedná o zarudnutí pokožky, kopřivku s úporným svěděním, popraskání kůže nebo otoky těch míst těla, která nejsou dostatečně chráněná oblečením.
Některé zmrzliny se vyrábějí z kokosového tuku. Patří sice mezi tuky rostlinné, ale obsahuje hodně nasycených mastných kyselin, které mohou zvyšovat cholesterol .
Podle tradičního receptu obsahuje zmrzlina mléko či smetanu, cukr, někdy vejce, vanilku nebo čokoládu. Podíváte-li se však na obaly zmrzlin koupených v obchodě, dočtete se o složení například toto: voda, sušené mléko, glukóza, škrob, želatina, emulgátory, stabilizátory, aroma, barviva a tuk.
„Trendem dnešní výroby je nahrazovat živočišný -mléčný - tuk tukem rostlinným. Tím se snižuje množství cholesterolu ve zmrzlinách. Rostlinné tuky cholesterol totiž neobsahují,“ říká nutriční terapeutka Věra Králová.
Často se ale při výrobě zmrzlin využívá tuku kokosového .
„Na rozdíl od ostatních rostlinných tuků obsahuje vysoké procento nasycených mastných kyselin, které jsou ve větším množství obsaženy zejména v živočišných tucích a jejichž zvýšený příjem může vést ke zvyšování cholesterolu ,“ vysvětluje.
Kromě klasických ovocných či smetanových zmrzlin jsou populární i mléčné (jogurtové a tvarohové). Kalorická hodnota se u jednotlivých výrobků liší, ale obecně řečeno mají smetanové a mléčné zmrzliny oproti ovocným třikrát vyšší kalorickou hodnotu. Tvarohové a jogurtové zmrzliny bývají ve srovnání se smetanovými méně kalorické. Obsahují většinou méně tuku, ale výsledná energetická hodnota vždy záleží na dalších použitých surovinách. Vždy je tedy dobré pečlivě si přečíst obal.
Lidé, kteří si hlídají příjem energie, by měli vybírat spíše zmrzliny vodové, ovocné . Mají nulové množství tuku, některé pouze minimální. Energetickou hodnotu tvoří hlavně cukr. Tyto zmrzliny ale mají díky tomu vysoký glykemický index. To znamená, že po snězení dostane člověk brzy hlad .
Při výběru je výhodné sledovat nutriční hodnoty na obale. Pokud tam požadované informace nejsou, raději sáhněte po výrobku dostatečně označeném. Důležitým ukazatelem je množství energie a zejména tuku , a pak také velikost porce . Držte se pravidla – všeho s mírou.
Přidat nový komentář