Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...
(Petroselinum hortense Hoffm.)
Příprava čaje
Z plodů: 1/2 čajové lžičky na šálek (200 ml) vody.
Z nati: 1-2 g na šálek vody.
Z kořene: 2 čajové lžičky na šálek vody.
Užívaná část
Kořen (Radix petroselini) | |
plod (Fructus petroselini) | |
nať (Herba petroselini) |
Sběr a sušení
Kořen sbíráme na podzim prvního roku. Rychle umyjeme a usušíme. Plod sbíráme druhým rokem koncem léta, v době vyzrávání. Nať sbíráme první rok přibližně v červenci a srpnu a během druhého roku hlavně v období květu rostliny. Stejně jako kořen, také plod a nať rychle usušíme, nejlépe ve stínu.
www.faf.cuni.cz
Přidat nový komentář