Pálení žáhy je většinou způsobeno vniknutím kyselých žaludečních šťáv do spodní části jícnu. Příčinou může být přejedení, konzumace kořeněných či pálivých jídel, alkohol nebo jako důsledek užívání některých léků (Aspirin, Ibuprofen).
U těhotných žen jsou hlavním důvodem hormonální změny a zvětšující se děloha. Hormonální změny způsobují snížení napětí stěn trávicího traktu, což vede ke snížené funkci uzávěru mezi žaludkem a jícnem a zároveň také k pomalejšímu vyprazdňování žaludku. Zvětšující se děloha tlačí na ostatní orgány včetně žaludku, který se s rostoucím bříškem posunuje stále výš.
Pálení žáhy v těhotenství však také může souviset také s životním stylem a nevhodnou stravou. Problémem bývá přejídání se, nepravidelná strava nebo konzumace těžkých pokrmů těsně před spaním, jelikož metabolismus se totiž zpomaluje a není připraven na noční trávení tučných jídel.
Pálení žáhy mohou způsobit také některé potraviny:
- čokoláda
- rajčata a papriky
- citrusové plody
- kyselé džusy
- sycené nápoje
- sladká a kynutá jídla
- kořeněná a mastné pokrmy
- větší množství česneku a cibule
- luštěniny
- zelí
- káva
- čerstvý chléb
- vejce natvrdo
- instantní strava
Čtěte také: Migréna v těhotenství
Pálení žáhy se v těhotenství nejčastěji projevuje:
- Pálením v hrudní a krční oblasti po jídle
- Palčivou bolestí za hrudní kostí
- Bolestí pod žebry
- Křečemi v žaludku
- Pocitem plnosti až na zvracení
- Obtížemi při polykání
- Kyselou či slanou tekutinou v zadní části hrdla
- Hořkostí v ústech
- Nechutí k jídlu
Čtěte také: Preeklampsie ohrožuje matku i plod
Co dělat, aby žáha nepálila
Pokud ženu v těhotenství trápí pálení žáhy, měla by změnit svůj stravovací režim:
- Jídlo je dobré rozdělit na 7-8 menších porcí a poslední pokrm konzumovat minimálně dvě hodiny před spaním.
- Vhodné je jíst pomalu a sedět u toho vzpřímeně, jelikož vleže může dojít k návratu potravy i žaludeční šťávy.
- Pozor na kávu, kofeinové a perlivé nápoje nebo kyselé džusy.
- Kvůli lepšímu trávení je doporučeno před každým jídlem vypít plnou skleničku vody.
- Je vhodné vysledovat, jaké potraviny způsobují problémy, a ty z jídelníčku vyřadit nebo omezit jejich konzumaci.
- Tučné a těžké pokrmy vyměnit za celozrnné potraviny, kuřecí nebo krůtí maso, vařenou zeleninu, zeleninové saláty a ovoce.
Po jídle je vhodné počkat alespoň dvě hodiny a teprve poté si jít lehnout. Pokud však budete po jídle přesto odpočívat, podložte si hlavu a zvolte polohu na levém boku. Žaludek je v této pozici totiž níže než jícen, takže se snižuje riziko, že by žaludeční šťávy do jícnu pronikly.
Další tipy, jak zamezit pálení žáhy v těhotenství
- Vyhněte se přenášení těžkých předmětů
- Pokud potřebujete zvednout něco ze země, neohýbejte se v pase, ale v kolenou
- Udržujte tělesnou hmotnost v rozumných mezích
- Pokuste se vyvarovat stresu
- Před spaním si podložte hlavu dalším polštářem
Pomoci mohou také tyto osvědčené rady:
- Vypijte sklenici vlažné vody ihned, když se nepříjemný pocit dostaví
- Snězte malé množství jedlé sody (zhruba na špičku nože)
- Zajezte nepříjemný pocit nastrouhanou mrkví
- Jakmile se potíže objeví, uvařte si zázvorový čaj
- Když začnete pociťovat pálení žáhy, dejte si žvýkačku
Čtěte také: Císařský řez na přání?
Léky na pálení žáhy v těhotenství
Užívání jakýchkoliv volně dostupných léků na pálení žáhy během těhotenství je nutné konzultovat s ošetřujícím lékařem. Ne všechny přípravky jsou totiž pro těhotné vhodné.
Dobrou zprávou je, že s porodem většinou problémy s pálením žáhy spontánně odezní. Jestliže však potíže neustanou je na místě navštívit lékaře.