Správné trávení může být ovlivněno mnoha faktory – skladbou stravy, pravidelným pohybem, záněty trávicího traktu nebo dokonce rakovinou střev. Ve výskytu kolorektálního karcinomu i úmrtnosti na něj se v evropských i světových statistikách drží Česká republika na nepopulárním prvním místě.
K pálení žáhy dochází v okamžiku, kdy se natrávená potrava a žaludeční kyseliny navracejí ze žaludku zpět do jícnu. Tento jev se nazývá gastroezofageální reflux a je způsoben nedokonalým těsněním svěračů mezi žaludkem a jícnem. Pokud se žaludeční obsah dostane až do krku a úst, je cítit hořkokyselá chuť jako po zvracení. Potíže způsobující pyrózu jsou obvykle spojené s hektickým stylem života, stresem, nevhodnou stravou a nezdravými životními návyky.
Rizikové faktory, které reflux vyvolávají:
- Obezita
- Pití kávy, alkoholu
- Kouření
- Smažená, mastná nebo kořeněná jídla
- Sladká jídla
- Stres
- Těsné oblečení
Příznaky pálení žáhy
Jedná se především o pocit pálení za hrudní kostí, které může zasahovat až do krku a nadbřišku. Kromě pálení či horka můžete pálení žáhy pociťovat jako slanou, kyselou či nahořklou tekutinu vzadu v hrdle. Přidat se může i říhání, obtíže při polykání, pocit nadýmání, pocity na zvracení a bolest žaludku, hlavně po jídle. Tento stav může trvat i několik hodin. K pálení žáhy dochází nejčastěji po jídle nebo ve spánku. Poloha vleže pálení žáhy často zhoršuje.
Co na pálení žáhy?
Pokud vás pálí žáha jen zřídka, není třeba se nijak léčit. Lékaři doporučují vyvarovat se provokujících momentů. To znamená vynechat nápoje a jídla, která pálení žáhy vyvolávají – bílé víno, koncentrovaný alkohol, tučná, kořeněná a kynutá jídla. Vhodné je jíst častěji a menší porce, dobře kousat, vynechat kávu a koncentrované džusy. Při jídle mít dostatečný klid, aby sousto mohlo být řádně rozžvýkáno. Při problémech s žaludeční kyselinou je také vhodné vyvarovat se kouření, práci v předklonu, nošení těžkých předmětů či spánku na břiše.
Pokud režimová opatření nepomohou, můžete sáhnout po lécích určených proti pálení žáhy. Vhodné léky je možné zakoupit na Lékárna.cz.
Antacida pomáhají neutralizovat kyselé žaludeční šťávy. Tyto léky většinou působí téměř okamžitě. Patří sem například Rennie, Gaviscon či Talcid.
Druhou skupinou léků jsou ty, které blokují tvorbu žaludeční kyseliny chlorovodíkové. Sem patří léky blokující histaminové receptory v žaludku (Ranisan, Famosan). Jejich účinek nastupuje cca po hodině a působí delší dobu než antacida.
Nejvíce používané a nejúčinnější jsou inhibitory protonové pumpy (Helicid, Nolpaza, Ortanol,...). Používají se při častějším pálení žáhy a žaludečních vředech. Účinek nastupuje při pravidelném užívání. Oba tyto typy léků je vhodné užívat na lačno.Od akutních potíží by mohly pomoci i lžička sody rozmíchaná ve vodě, kyselá okurka, lžička jablečného octa ve vodě, zázvorový čaj či aloe vera.
Kdy k lékaři
Zvýšenou pozornost obtížím je nutné dát v případě, že pálení žáhy doprovází zvracení, úbytek na váze, celková slabost nebo pokud potíže i přes samoléčbu neustupují. Dalším varovným faktorem je věk, jste li starší 55 let je vhodné problém konzultovat s lékařem pro vyloučení vážnějších příčin.
Prevence pálení žáhy
- Sledujte potraviny, které vám způsobují potíže a těm se příště obloukem vyhněte. U pyrózy by člověk měl omezovat především tučné a sladké potraviny, čerstvé pečivo, cibuli a česnek, koření, kávu a alkoholické nápoje. Určitě si odpusťte především čokoládu, rajčata, citrusové plody a nápoje z nich vyrobené, kolu a sycené nápoje s bublinkami.
- Při jídle nespěchejte, pořádně kousejte a vyvarujte se pouze jedné velké porce denně (už vůbec ne na večer), rozložte si jídlo na celý den a nepřejídejte se. Nejvíce vadí velké a málo přežvýkané porce sladkých, tučných a kořeněných pokrmů (hlavně na noc).
- Po jídle necvičte, dopřejte si chvilku klidu.
- Do jídelníčku zařaďte prospěšné potraviny. Jsou to potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jogurty, rýže, kořenová zelenina, listová zelenina a rostlinné oleje.
- Nejezte před spaním. Ideální je jíst poslední jídlo několik 3-4 h předtím, než si půjdete lehnout.
- Odpusťte si příliš ledové či horké nápoje.
- Vyvarujte se sklánění se nad talířem a veškerých činností záhy po jídle v předklonu.
- Snižte ve svém životě stres, stahování žaludku s ním spojené ho totiž nutí vyrábět více žaludečních šťáv.
- Omezte kouření, obsažený nikotin uvolňuje žaludeční svěrač.
- Neutahujte pas těsným oblečením nebo páskem.
- Spěte tak, aby hlava byla výše než nohy.
- Spěte na levém boku. V této pozici visí žaludek přirozeně dolů a není na něj vyvíjen tlak.
- Vyhněte se nadváze.
Pálení žáhy v těhotenství
Pálení žáhy v těhotenství je běžným, fyziologickým jevem, který však těhotnou velmi obtěžuje. Na vině je jednak rostoucí děloha, která utlačuje žaludek, jednak rozvolnění jícnového svěrače, jenž by měl bránit posunu žaludečních šťáv směrem vzhůru. Pálení žáhy může zapříčinit i přejídání nebo nevhodné složení stravy. Pyrózou trpí během těhotenství, především v posledních třech měsících gravidity, asi polovina žen. Podle lékařů tento nález není nikterak alarmující, je považován téměř za fyziologický a ve většině případů se neléčí. Po porodu tyto obtíže většinou spontánně vymizí.
Pro těhotné ženy jsou vhodné léky s omeprazolem. Krátkodobě mohou budoucí maminky užívat také některá antacida.
Vhodné léky na pálení žáhy a překyselení naleznete na Lékárna.cz.
Při častém a bolestivém pálení žáhy je nutné potíže konzultovat s ošetřujícím gynekologem.
Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!