Inzerce https://www.lekarna.cz/zdrave-dychaci-cesty-a-imunita/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=zdrave-dychaci-cesty-a-imunita

Ortopedická obuv - kdy ji hradí pojišťovna?

(2. srpna 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 782x )

Ortopedická obuv je speciálně navržená obuv určená k poskytnutí podpory, stability a pohodlí pro jednotlivce s ortopedickými potřebami, jako jsou deformity nohou, problémy s chodidly nebo jiná ortopedická onemocnění. Tato obuv je často vyrobena na míru a může obsahovat speciální prvky, jako jsou extra široké či hluboké tvarované oblasti, podpůrné oblouky, ortopedické vložky nebo speciální úpravy ve výšce podpatku.

shutterstock.com

Kdo může předepsat ortopedickou obuv?

Pro řešení lehčích až velmi složitých ortopedických vad může předepsat pacientovi poukaz na ortopedickou obuv vyrobenou na zakázku lékař se specializací v oboru ortopedické protetiky, ortoped, rehabilitační lékař, revmatolog, diabetolog, chirurg atd. Obuv je vyrobena individuálně podle sejmutých měrných podkladů (odborné měření). Může se jednat o ortopedické vady jako např. kladívkové prsty, zkřížené prsty, vbočené palce, ztuhlý deformovaný palec, syndrom diabetické nohy.

Úhradu a pravidla preskripce zdravotnických prostředků stanovuje Příloha č. 3 zákona č. 48/1997 Sb. (o veřejném zdravotním pojištění). Zdravotní pojišťovnou nejsou hrazeny žádné sériově vyráběné vložky ani ortopedické pomůcky do obuvi.

Poukaz na léčebnou a ortopedickou pomůcku

Ošetřující lékař pacientovi předepisuje ortopedickou obuv vyrobenou na zakázku na tzv. poukaz na léčebnou a ortopedickou pomůcku. Platnost poukazu je 30 dnů od data vystavení (včetně), neurčí-li předepisující lékař jinak. Poukaz může lékař vystavit jak v listinné (papírové), tak elektronické podobě.

Vzhledem k tomu, že v současné době není ePoukaz povinný, doporučujeme si předem ověřit, zda vybraný výdejce zdravotnických prostředků je již zapojen do systému ePoukaz. Listinné (papírové) formy poukazu jsou nadále platné.

Jak je hrazena ortopedická obuv na zakázku

Preskripce ortopedické obuvi na zakázku – děti

Dětem do 18 let (včetně) hradí zdravotní pojišťovna za rok dva páry ortopedické obuvi jednoduché vyrobené na zakázku, úhrada zdravotní pojišťovnou je stanovena ve výši 50 % ceny za jeden pár. U ortopedické obuvi středně složité a velmi složité vyrobené na zakázku jsou hrazeny dva páry ročně, úhrada zdravotní pojišťovnou je stanovena ve výši 90 % ceny za jeden pár.

Preskripce ortopedické obuvi na zakázku – dospělí

U dospělých od 19 let hradí zdravotní pojišťovna ortopedickou obuv jednoduchou na zakázku ve frekvenci dva páry za tři roky, úhrada zdravotní pojišťovnou je stanovena ve výši 50 % ceny za jeden pár. U ortopedické obuvi středně složité a velmi složité vyrobené na zakázku jsou hrazeny dva páry za tři roky, úhrada zdravotní pojišťovnou je stanovena ve výši 90 % ceny za jeden pár.

Úpravy a opravy ortopedické obuvi na zakázku

Úhrada úpravy a opravy ortopedické obuvi na zakázku podléhá schválení zdravotní pojišťovnou. Úpravu i opravu ortopedické obuvi může předepsat lékař specialista – ortopedický protetik, ortoped, rehabilitační lékař, diabetolog, chirurg.

Úpravy ortopedické obuvi

Úpravy ortopedické obuvi vyrobené na zakázku jsou možné výhradně při změnách zdravotního stavu pacienta a v medicínsky zdůvodněných případech (např. při změně tvaru nohy pacienta). Úpravou se rozumí výměna součástí obuvi, jejichž opotřebení (životnost) nedosahuje frekvenčního omezení pro tento zdravotnický prostředek. Úprava je plně hrazena zdravotní pojišťovnou maximálně dvakrát za jeden rok.

Opravy terapeutické části ortopedické obuvi

Opravy ortopedické obuvi na zakázku jsou možné výhradně v případě poškození vzniklého běžným opotřebením, nikoliv v případě poškození vinou špatného používání. Opravou se rozumí oprava terapeutických částí obuvi a uvedení ortopedické obuvi do funkčního stavu. Úhrada zdravotní pojišťovnou je stanovena na 75 % ceny.

Zdroj: vzp.cz

Pokud máte dotazy k volbě léků, dávkování či kontraindikacím, zeptejte se lékárníků v online poradně na Lékárna.cz. Zeptejte se jich sami, nebo se podívejte na dotazy, které už zodpověděli.

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 169 lidí
reklama https://www.facebook.com/receptnavirozu

Mohlo by vás zajímat

Zklidnění žaludku po zvracení

Jak na zklidnění žaludku po zvracení?

Epilace versus depilace: Jak se zbavit chloupků?

Je několik technik, jak odstranit chloupky, které se liší nejen ve způsobu odstraňování chloupků, ale hlavně v trvalosti hladké pokožky a míry bolestivosti. Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých metod a který způsob bude ideální pro vás.

Dávkování Detralexu

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na dávkování léku Detralexu při hemeroidech.

Lékový audit aneb berete léky správně

Lékárna.cz od dubna letošního roku nabízí svým zákazníkům v oblasti zdraví kromě krabiček i služby. Vyvinul je tým profesionálů z první a největší lékárny na českém internetu. Za tou nejžádanější – lékovým auditem – stojí odborná garantka a vedoucí online poradny Lékárna.cz Mgr. Pavla Horáková.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce