Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.
Trend zdravého životního stylu se postupně prosazuje i na našich slavnostních stolech. Tradiční vánoční večeři sice zatím nikdo místo nevzal, ale jisté změny doznává. Radek Kašpárek, šéfkuchař kulinářského ateliéru Ola Kala, má pro vás několik zajímavých tipů, jak tradiční jídla trochu ozdravit, aniž byste se museli bát, že nebudou chutnat.
Vánoční pokrmy trochu jinak
I když si třeba nedokážete odepřít kapra a salát na Štědrý den, mužete pojmout alespoň další sváteční dny trochu jinak. Jako návod vám přinášíme recepty na zdravé vánoční delikatesy, které - i když respektují zásady zdravé výživy (preference rostlinných tuků, velký podíl zeleniny, aj.) - rozhodně nezůstanou na talíři nedojedené. Tady je pár tipů, jak je připravit:
- Vybírejte pouze kvalitní ingredience.
- Používejte typicky vánoční koření (skořici, vanilku, badyán, anýz,…). Při jejich použití do omáček či polévek koření zabalte do kousku ubrousku, který po vyluhování zase vyndáte – nikomu tak nebudou kousky koření v talíři překážet.
- Veku nahraďte malými celozrnnými bagetkami, které přeříznete šikmým řezem, a poté podélně rozkrojíte.
- Používejte roztíratelné rostlinné tuky místo másla. Jsou vhodné jak na podmazání, tak na přípravu pomazánek. Ty s vyšším obsahem tuku (60 % a více) můžete použít i na úpravu pokrmů za tepla.
- Méně je někdy více – při chystání jednohubek či pomazánek je nutné dbát na to, aby se chutě všech ingrediencí vzájemně doplňovaly a podporovaly (ne naopak).
- Připravené jednohubky ozdobte např. kouskem zeleniny (pomocí tvarovátek můžete vykrájet různé zajímavé tvary).
- Použijte ozdobná párátka a jiné doplňky. Kreativitě se meze nekladou, jsou přece svátky.
- Jíme i očima – nezapomeňte na to, že důležitá je nejen chuť, ale také vzhled. Zvolte proto vhodný podklad (některé druhy občerstvení vypadají lépe např. na prkénku nebo přímo na lžičce) a pohrajte si s aranžováním.
Letošní náhrada obložených chlebíčků: Vánoční kanapky
Kanapka s uzeným lososem a bylinkovým krémem
Potřebujete: světlý toustový chléb, čerstvý sýr, margarín, pažitka, sůl, pepř, uzený losos, křepelčí vejce, listový salát (Lollo Biondo)
Postup: Sýr smícháme s margarínem, ochutíme solí a pepřem, nasekanou pažitkou a vyšleháme hladký krém. Na vykrojený plátek toustového chleba nastříkáme krém a zdobíme kornoutkem lososa, vařeným křepelčím vejcem a salátem.
Kanapka s uzeným kachním prsem a jablkovo – brusinkovým salátkem
Potřebujete: tmavý toustový chléb, kachní uzená prsa (nebo šunka), 1 jablko nakrájené na kostičky, 2 lžíce brusinkového džemu, sůl, pepř, salát Lollo Roso
Postup:Jablíčko oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme brusinkový džem, ochutíme solí a pepřem. Nanášíme na vykrojený plátek toustového chleba, zdobíme salátem a kachním prsem nebo šunkou.
Kanapka s pečeným plátkem jater foie–gras a cibulovým chutney
Potřebujete: celozrnnou bagetku, Foie-gras/pečené kuřecí prso, 2 červené cibule, lžíce třtinového cukru, lžíce medu, 4 lžíce vinného octa, 1 dcl bílého vína, sůl, pepř
Postup:Cibuli nakrájíme na měsíčky. Na pánev dáme třtinový cukr, med. Necháme zkaramelizovat, přidáme cibuli a opečeme. Zastříkneme 4 lžícemi vinného octa a 1 dcl bílého vína a necháme svařit do konzistence džemu. Dochutíme solí, pepřem a necháme vychladnout. Nanášíme na vykrojený plátek toustového chleba, zdobíme salátkem a foie-gras nebo plátkem pečeného kuřecího prsa.