Potravinářská legislativa má dva hlavní úkoly. Je to jednak ochrana spotřebitele před zdravotními riziky, jednak ochrana spotřebitele před ekonomickou újmou, která může být spojena se spotřebou potravin. Je zajímavé, že oba požadavky v sobě zahrnují i kódy "čísel E"...
Celiakií neboli trvalou přecitlivělostí na lepek – bílkoviny obsažené v obilných moukách, jakými jsou pšenice, žito, ječmen či oves – trpí v ČR odhadem 1–2 % obyvatel. Klasická forma celiakie je pouze u 10–20 % nemocných. Zbylý počet pacientů o své nemoci vůbec neví. Mezi hlavní příznaky celiakie patří průjmy a projevy malabsorpce (vstřebávání). Tyto problémy se ale automaticky nemusí vyskytovat u všech nemocných. Dokonce celá pětina postižených celiakií neudává žádné zažívací potíže. Dalšími příznaky celiakie je chudokrevnost, poruchy kostního metabolismu, poškození zubní skloviny, výskyt aftů, vypadávání vlasů, narušení koordinace pohybu. Celiakii mohou doprovázet také poruchy funkce štítné žlázy, migrény, deprese a v neposlední řadě také neplodnost.
„Případné onemocnění celiakií by rozhodně neměly podceňovat ženy, které se z neobjasněných důvodů neúměrně dlouhou dobu marně pokouší o miminko. To může být způsobeno právě tím, že chronické zánětlivé onemocnění střeva u ženy narušuje fungující imunitu, která je při oplození vajíčka nesmírně důležitá. Při nemožnosti početí nebo opakovaných potratů je pacientce proveden základní screeningový test pro diagnostiku celiakie,“ vysvětluje MUDr. Jiří Novák z imunologické laboratoře Centra lékařské genetiky a reprodukční medicíny Gennet v Praze.
Čtěte také: Jste často unavení? Možná za to může lepek
Od celiakie k neplodnosti u nás i ve světě
Na celém světě trpí neplodností až 610 tisíc žen s celiakií. U nás je celiakie příčinou neplodnosti u cca 3 % žen. Dle amerických studií se u žen trpících celiakií také vyskytuje až 4x vyšší riziko spontánního potratu než u zdravých žen. K podobným závěrům došli též italští odborníci. Jejich výzkumy ukázaly, že celiakie je rizikovým faktorem nejen vyššího výskytu spontánních potratů, ale i nízké porodní hmotnosti novorozence či kratšího období kojení. Vztah celiakie a neplodnosti potvrzují rovněž finští lékaři. Podle nich tvoří ženy s celiakií 4 % ze všech pacientek, které mají problémy s otěhotněním. Takové pacientky musí striktně dodržovat dietní režim, jinak jim hrozí výrazně kratší období plodnosti a dřívější nástup menopauzy.
Čtěte také: Onemocnění způsobené lepkem: celiakie, alergie na lepek a intolerance lepku
Celiakie ovlivňuje také plodnost mužů
Další výzkumy naznačují, že i muži, kteří trpí zatím nediagnostikovanou celiakií, se s neplodností potýkají častěji než ostatní. Konkrétním problémem u těchto mužů bývá vyšší přítomnost netypických spermií spolu s nevyrovnanou hladinou hormonů. Jedna ze studií uvádí, že skoro 20 % sezdaných celiaků trpí neplodností kvůli změněné morfologii nebo zhoršené pohyblivosti spermií.
„V posledních pěti letech se v případě léčby neplodnosti stále více uplatňuje reprodukční imunologie. Právě vyšetření imunologického panelu může postižení celiakií odhalit u mužů i žen, které dosud neměly žádné zdravotní potíže,“ popisuje MUDr. Jiří Novák.
Čtěte také: Mýty o celiakii
100% dietní režim
Ať už žena trpí samotnou celiakií nebo má potíže s plodností, základem je návštěva odborného lékaře a nekompromisní dodržování dietního režimu.
„Pokud má pacientka problémy s otěhotním a zároveň ví, že má celiakii, je tu velká šance na úspěšnou léčbu neplodnosti. Podmínkou však je striktní dodržování bezlepkové diety, která dokáže snížit rizika neplodnosti až na úroveň zdravých žen,“ říká MUDr. Jiří Novák. Dietní opatření upraví rovnováhu imunitního systému, odstraní se příčina zánětu a ženě pak většinou nic nebrání v otěhotnění.
„V případě, že by žena příznaky celiakie ignorovala, nejen, že bude trpět příznaky, ale zvyšuje si problémy s plodností a potenciál k početí je snížen,“ uzavírá MUDr. Jiří Novák.
Čtěte také: Jak začít s bezlepkovou dietou