LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.
Pokud máte doma zásobu piniových oříšku, dobře se podívejte, zda mezi nimi není i sáček s označením „ENSA PÍNIOVÉ JADRÁ“. Státní zemědělská a potravinářská inspekce je nařídila stáhnout z oběhu, protože obsahují nevyhovující oříšky.
Piniový syndrom, tedy zmíněná změna chuti, nenastává ihned při konzumaci oříšků, ale až chvíli poté, co dojíte. Podle osobních zkušeností těch, kteří ho zažili, můžete pak jíst pouze výrazně solené potraviny, všechno ostatně chutná vyloženě odporně. Hořká či kovová chuť přetrvává v ústech po celou dobu, ale pokud začnete jíst, výrazně zesílí.
Ačkoli to není zkušenost, o kterou byste stáli, nemusíte se bát – znecitlivění chuťových pohárků je dočasné a jiné zdravotní komplikace vám nehrozí.
Na ořechy můžete mít i alergii, víc o ní se dočtete zde.
Tyhle oříšky rozhodně nejezte
Státní zemědělská a potravinářská inspekce objevila nevyhovující oříšky v balení s obchodním názvem „ENSA PÍNIOVÉ JADRÁ“. Právě proto je nařídila stáhnout z oběhu. Nevyhovující jádra borovice pinie původem z Pákistánu byly baleny ve společnosti ENCINGER, spol. s r. o. se sídlem na Slovensku a poté distribuovány do ČR. Stažení se týká potraviny „ENSA PÍNIOVÉ JADRÁ, CZ: Piniové jádra“, šarže L51000219C, DMT 19.08.2011, hmotnost balení 50g.
Vzhledem k datu minimální trvanlivosti mohou mít spotřebitelé tyto výrobky stále doma. Negativní dopady nejakostních pinií na lidské zdraví nebyly prokázány, SZPI však jejich konzumaci nedoporučuje.
Informace o výrobku byly předány do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), který na závadné zboží upozorňuje i ostatní členské státy Evropské unie.
Piniové oříšky jsou plné bílkovin
Piniové oříšky jsou vlastně semena jednoho druhu borovice. Do jídelníčku bychom je občas měli zařadit hned z několika důvodů:
- obsahují snadno stravitelné bílkoviny a aminokyseliny. Jsou tedy velmi užitečné pro děti a pro těhotné ženy. Vegetariánům mohou doplnit menší příjem bílkovin.
- v lidovém léčitelství se používaly na léčbu nemocí žaludku, ledvin a také tuberkulózy,
- i podle současné medicíny posilují imunitu, obsahují hodně železa a vitaminu B1,
- uplatní se v kuchyni – například v klasickém italském pestu, ale i v různých moučnících,
- protože obsahují hodně tuku, měli by se uchovávat v chladu.