S modřinami se pravděpodobně běžně setkává každý z nás. Stačí chvilka nepozornosti, spěch, pád nebo úder a modřina je na světě. Přestože ne vždy modřiny vypadají dobře a někdy mohou být i bolestivé, ve většině případů se nejedná o závažné poškození a do několika dnů se modřina sama vstřebá bez jakýchkoliv následků. V některých případech se však může jednat i o jeden z příznaků závažnějšího onemocnění, poruchu srážlivosti krve nebo nedostatek vitaminů.
Zinek - kysané zelí, pórek, tvaroh, celer, cibule, pšeničné klíčky, hovězí drštky, hrách, květák aj. Vitamín E - čekankové puky, pšeničné klíčky, mák, ostružiny, cukety, dýně, ořechy, slunečnice, pomeranče, máslo a mnoho dalších. Tuto prevenci dodržuji a v zimě šálu nenosím.
Jan Suchel