Inzerce https://www.lekarna.cz/zdrave-dychaci-cesty-a-imunita/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=zdrave-dychaci-cesty-a-imunita

Bolest hlavy a zad u dětí: Předejít se jim dá správnou taškou do školy a pohybem

(2. září 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 171x )

Nástup do školy přináší mnoho změn - dlouhé sezení v lavicích často s ohnutými zády, omezení pohybu, nošení přetížené školní aktovky apod. Vše se pak odráží na stavu zad našich dětí. Co dělá s dětmi dlouhé sezení v lavicích a jak jej kompenzovat?

shutterstock.com

Když v roce 2023 zorganizoval Státní zdravotní ústav na českých základních školách průzkum zaměřený na výskyt odchylek v zakřivení páteře dětí, zůstalo bez nálezu 58,1 procenta žáků. Naopak riziko skoliotického držení těla nebo přímo skoliózy test odhalil u téměř pětiny školáků ve věku od šesti do 15 let.
„V posledních 10 letech sledujeme mnohonásobný nárůst dětských pacientů s vadným držením těla. Nejčastěji se jedná o předsunutou bradu, kulatá záda nebo zvýšenou hrudní kyfózu, ovšem významně stoupá také počet případů skoliózy. První problémy se obvykle objeví po nástupu do školy, kde děti ztrácí čas a prostor hýbat se. Další ohroženou skupinou jsou děti v prepubertě, kdy nastává období zrychleného růstu. Dlouhodobým sezením v lavicích bez fyzické kompenzace jim ochabuje břišní a zádové svalstvo, což má negativní vliv na fyziologický vývoj páteře. Už 10leté děti mají problémy s bolestmi hlavy, kloubů a větší únavou, za kterými stojí přetížené svaly trupu a šíje,“ uvedla hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

„Odstáté lopatky a vypouklé bříško předškolních dětí nejsou důvodem k panice. Ty by se měly samy s nástupem hormonů testosteronu v prvních dvou třídách základní školy spravit. Klukům se začnou rýsovat svaly a holčičky se z bříška vytáhnou. Tato samoregulace je však možná pouze díky pohybu, proto je nutné, aby děti dlouhé sezení ve školních lavicích kompenzovaly dostatkem pohybu,“ poukázala Iva Bílková.

Dvě hodiny tělocviku týdně nemůže podle fyzioterapeutů kompenzovat desítky hodin statického sedu v lavicích. Klíčový je pravidelný pohyb ve volném čase, pestrá strava, ale i detaily jako ergonomická aktovka či batoh a chytře vybavený dětský pokoj.

1. Aktovka, nebo batoh?

Děti na prvním stupni nosí v aktovkách 20 až 25 procent své váhy. To je stejné, jako by dospělý člověk o hmotnosti 70 kilogramů několikrát denně přenášel zhruba 15kilové břemeno.
„Hmotnost aktovky hraje v motorickém vývoji dítěte významnou roli. Sama o sobě by měla být co nejlehčí, optimálně 800 až 1200 gramů, ergonomicky polstrovaná na zádech a se širšími ramenními pásy, které lépe roznášejí váhu na celá ramena a záda,“ popsala Iva Bílková.

Na dítěti by měla horní hrana aktovky dosahovat výšky jeho ramen. U vhodných aktovek lze tuto výšku nastavit.
„Pokud není výška dostatečná, aktovka táhne tělo příliš dozadu a bederní páteř je prohnutá. Váhu aktovky dítě vyrovnává tím, že předsune ramena a hlavičku a začne se hrbit. Prvňáčkům bych určitě doporučila pevnou aktovku, dítěti od třetí třídy už je možné pořídit kvalitně vypolstrovaný, na zádech zpevněný školní batoh,“ vysvětlila Iva Bílková.

Lahve pro děti a svačinové boxy jsou nezbytnou součástí školní výbavy každého žáka. Pomáhají udržovat zdravý pitný režim a zajišťují čerstvost svačin po celý den. 

2. Pohodlné přezutí

Nákup přezůvek rodiče mnohdy podceňují, ale děti v nich tráví ve škole i osm hodin denně, proto by na jejich kvalitě mělo velmi záležet.
„Zvlášť u menších dětí je důležitý pevný opatek, který ovlivňuje postavení os patní kosti, a dostatečná podrážka s měkkou stélkou, která tlumí nárazy při pohybu na tvrdém povrchu, jako jsou dlaždice, lino, parkety nebo lamino. Přezůvky by měly být především prodyšné, z textilu nebo kůže. Absolutně nevhodné jsou plastové napodobeniny oblíbených děrovaných ‚dřeváků‘, které ač s průduchy, noze vůbec nedovolují větrat. Dále by přezůvka měla mít širokou špičku kvůli dostatečnému prostoru pro prsty a záprstní kosti – vsedě by mělo mít dítě možnost s prsty hýbat. Správnou velikost je třeba hlídat zhruba každé tři měsíce, obvykle dítě během školního roku vystřídá dva páry přezůvek,“ poukázala fyzioterapeutka.

3. Aktivity pro volný čas

Kromě školní výuky by mělo dítě strávit každý den zhruba tři hodiny v pohybové aktivitě a alespoň dvakrát se zapotit.
„Do toho lze započítat i obyčejnou chůzi, zkrátka nevozit se autem, ale chodit do školy a ze školy pěšky, jezdit na koloběžce, trávit odpoledne venku s kamarády na hřišti nebo v parku. Organizovaný kroužek je ideální jednou až dvakrát týdně 90 minut. Čím akčnější, tím z hlediska fyzioterapie přínosnější. Výborné jsou všeobecné sportovní průpravy pro nejmenší, atletika, plavání, gymnastika, tanec nebo balet. Pokud se dítě věnuje sportům jako například hokej, florbal, tenis, kde panuje opět jednostranné zatížení těla, je dobré pro zdravější vývoj přidat kompenzační cvičení,“ vyjmenovala Iva Bílková.

TIP! Pokud se svými dětmi chodíte na dětská hřiště, jistě víte, že po radostném dovádění venku dostanou brzy hlad. Proto je dobré využít situace a připravit jim zdravou svačinku, kterou s chutí zhltnou, do některého z boxů, které zakoupíte na Lékárna.cz. 

4. Úkoly vleže nebo na míči

Děti nesedí pouze ve škole, ale poté i doma u televize, počítače nebo při plnění domácích úkolů.
„To je obrovská statická zátěž na jejich svaly a hlavně na tvarování kostí v růstu. Pokud jim místo židle pořídíme gymnastický míč anebo alespoň labilní podsedák ve tvaru klínu nebi gumové čočky napuštěné vzduchem, stane se i sed malým cvičením s dynamickou zátěží na páteř a svaly. Dítě se může občas pohoupat, zakroužit, tím si procvičí svaly v oblasti pánve i vzpřimovače páteře a udržuje mentální aktivitu i pro učení. Na míči se dá navíc zábavnými cviky výborně protáhnout celé tělo, stejně jako například na domácích žebřinách. Pokud se děti zvládnou do školy připravit vleže na břiše, nebránila bych jim, jako fyzioterapeut v tom vidím výbornou kompenzaci sedu u stolu, kdy se páteř ‚rovná‘ opačným směrem než při hrbení u stolu,“ míní Iva Bílková.

Zdroj: FYZIOklinika.cz

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, nebo máte dotazy k volbě léků, dávkování či kontraindikacím, zeptejte se lékárníků v online poradně na Lékárna.cz. Zeptejte se jich sami, nebo se podívejte na dotazy, které už zodpověděli.

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Komerční sdělení
2022_Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti hlavy.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti hlavy
Partner rubriky Bolesti hlavy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce

Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

2024_Magniflex_OrdinaceCZ_voucher_300x300_sleva.jpg

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 169 lidí
reklama https://www.facebook.com/receptnavirozu

Mohlo by vás zajímat

Migréna

Nevolnost, zvracení, světloplaschost, větší citlivost na zvuky, zápachy - to může proovázet migrénu.

Pomoc při migréně

Záchvaty migrény jsem úspěšně zvládala včasným užitím Ergofeinu, později v kombinaci s Alnagonem. Ergofein se nedodává a Alnagon je přísně dokladovaný receptem. Jakou pro mne můžete mít radu? Migrénu mívám v posledních letech velmi často (každý týden). Jitka

Dotaz na migrénu

Mám žaludeční neurózu spojenou s migrénou a potící se nohy. Poraďte! Vendula

Nadměrné pocení v oblasti hlavy

Syn se poslední dobou nadměrně potí.Nejvíce ale v oblasti hlavy. I když je chladné počasí, potí se tak,že má úplně mokré vlasy.Trápí ho to a společensky velmi znemožňuje.Je mu 19let,180/90,nepije,nekouří.Doporučeno mu bylo magnesium,ale žádný efekt nenastal.Děkuji předem za odpověď a radu,kam se obrátit a co může být příčinou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce