Podívejme se ale na druhou funkci kódu čísel E a to funkci informační. Potravinová legislativa ukládá výrobcům také povinnost informovat své spotřebitele, jaké suroviny byly pro ten který výrobek použity...
Podle průzkumů školní děti nesvačí vůbec, nebo raději volí sušenky a jiné sladkosti. Jak to je ale doopravdy, to se právě teď dozvíte. Tady je konkrétní popis čtrnácti svačin žáků 7.B ze školy na Praze 6.
Požádali jsme žáky, aby popsali své svačiny podrobně a uvedli, jaký druh pečiva mají. Ani jeden z nich nebyl bez svačiny, takže přehled je kompletní.
Takhle vypadají svačiny našich dětí:
1. Kaiserka, jablko.
2. Kit kat, lízátko, bonbony, croisant.
3. Světlý rohlík se salámem.
4. Toust z bílého chleba.
5. Celozrnný chléb se salámem a okurkou.
6. Jablko, musli tyčinka, miňonky.
7. Světlý rohlík se šunkou, rajčátka, miňonky.
8. Tmavá bagetka se sýrem, jablko.
9. Tmavá houska se sýrem, sušenkou, šťáva.
10. Tmavá houska se šunkou, jablko a voda.
11. Světlý rohlík s máslem, šunkou, sýrem a salát z ovoce, džus.
12. Světlá houska s pomazánkovým máslem a šunkou, jahodový jogurt, rajče, mrkev.
13. Světlý rohlík se šunkou.
14. Houska světlá s máslem, šunkou a plátkem sýra, jablko, rajče, okurka.
Co si o nich myslí odborník
Podle této soupisky jsou - až na výjimky - děti poměrně vzorné a je potěšující, že svačinu měli všichni. Proč je ale svačina tak zásadní? Klíčem je to, co řekla MUDr. Alexandra Moravcová z Poradenského centra Výživa dětí. "Svačina by měla zajistit plynulé doplnění živin a energie tak, aby dítě bez problémů zvládlo výuku do oběda." A jak podle ní má vypadat vhodná svačina pro školáka? "Ideálně by každé jídlo mělo obsahovat tzv. trojkombinaci všech základních živin – bílkovin, sacharidů a tuků. Vhodnou snídani či svačinu pro školní děti by tak měla tvořit např. kombinace pečiva, rostlinného tuku, sýra či kvalitní kuřecí šunky, doplněná kouskem ovoce či zeleniny, což většina dětí z uvedení třídy splnila."
Čtěte také: Osm tipů na zdravou svačinu
Jaké svačiny připravujete pro své dítě? Vaše tipy na dobrou svačinu čekáme v diskusi pod článkem nebo na mailu [email protected].
Přidat nový komentář