Diagnostická laparoskopie je operační zákrok, který lékař provádí v případě, že z výsledků ostatních vyšetřovacích metod neurčí Vaše onemocnění břišních nebo pánevních orgánů. Laparoskopie se stala v posledních letech běžnou diagnostickou i léčebnou metodou.
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ
Nadýmání (plynatost) označuje zvýšenou tvorbu plynů ve střevě. Plyny vznikají při trávení ve střevě i normálně, pokud je jich ale víc, než by mělo být, dochází k nadýmání. Plyny pak často odchází ven, což obtěžuje jak nemocného, tak okolí. Kromě toho se vyskytují i bolesti břicha od lehkých až po velice nepříjemné křeče. Nadýmání často provází dlouhodobá zácpa.
Co nadýmání způsobuje?
Nadýmání je obvyklý následek nestřídmého jídla a pití. K nadměrné tvorbě plynů dochází při rychlé konzumaci jídel a nápojů, zvláště po vypití většího množství nápojů s obsahem kysličníku uhličitého, při vyšší spotřebě nadýmavých, nestravitelných nebo nevstřebatelných jídel a při velkém příjmu sacharidů, jejichž vstřebávání je omezené.
Stres a tlak jistě vašemu zdraví nijak neprospívá a v případě nadýmání to platí dvakrát. Pravděpodobnost, že se vyskytnou potíže s plynatostí či bolesti břicha se mnohonásobně zvyšují právě ve stresovém období.
Častou příčinou nadýmání u žen mohou být hormonální výkyvy během menstruačního cyklu. Mnohé ženy se před nadcházející periodou cítí velmi nafouklé, což je dáno zvýšenou hladinou progesteronu, zvýšená produkce progesteronu v období ovulace způsobuje "ochabování" svalů v oblasti břicha. V období před nástupem menopauzy pak bývají tyto stavy nejhorší. S povolenými břišními svaly jsou povolená i střeva. Také pracují pomaleji, což může mít za následek zácpu, která následně může zhoršovat i nadýmání.
Nadýmání trápí často i ženy v těhotenství, kdy je způsobeno změnou hormonálního uspořádání a zvětšující se dělohou, která tlačí na žaludek. V těhotenství je tak vhodné příjem stravy rozdělit na více částí po menších porcích, dopřát si dostatečný pohyb. Doporučuje se vyjmutí nevhodných potravin z jídelníčku a také je dobré nelehat si ihned po jídle.
Nadýmání může být součástí celého komplexu příznaků, který je označován jako porucha trávení, dyspepsie, která může být způsobena onemocněním trávicího traktu nebo provázet onemocnění jiných orgánů. Dalšími příčinami mohou být např. poruchy tolerance některých složek potravin (laktóza, fruktóza), celiakie (nesnášenlivost lepku obsaženého v obilninách), alergie na některé potraviny, vliv některých léků, nedostatek pohybu a další.
Silně nadýmavé potraviny, kterým je lépe se vyhnout:
- cibule, pór
- luštěniny (fazole, hrách, čočka)
- brokolice, květák
- kapusta, růžičková kapusta
- kukuřice
- ředkvičky, ředkev
- syrové i kysané zelí
- peckovité ovoce (např. meruňky)
- pšeničné otruby, vločky (potraviny s vysokým obsahem vlákniny obecně)
- mléko (při nesnášenlivosti laktózy)
- sycené nápoje
- sorbitol, umělá sladidla
Jak se zbavit nadýmání
Prvním krokem je úprava jídelníčku. Vyřaďte dobře známé nadýmavé potraviny. Omezte pití sycených nápojů. Vypozorujte, které potraviny vaše obtíže zhoršují, a těm se jednoduše vyhněte.
Při jídle nikam nespěchejte – jezte v klidu a pohodě, pomalu žvýkejte. Zabráníte zbytečnému polykání vzduchu a důkladným rozmělněním potravy v ústech usnadníte trávení v dalších částech trávicího systému. Jezte vícekrát za den (5-6x) v menších porcích a dodržujte pravidelný pitný režim. Vhodná je voda nebo bylinkové čaje, které pomáhají odstranit plynatost a nadýmání, například čaj ze šalvěje. Prospěje vám také anýz, heřmánek nebo fenykl. Ke snížení nadýmání také přispívají bylinky a koření jako je oregano, majoránka, máta, zázvor, aloe vera a další.
Ke snížení nadýmání je vhodné do stravy zařadit probiotika. Buď ve stravě jako kysané mléčné výrobky, mléčně kvašenou zeleninu, kombuchu a další nebo ve formě doplňků stravy. Ke zklidnění zažívání pomáhá domácí masový vývar z kostí a zeleniny.
Pro dobré trávení je zásadní také pravidelný pohyb, který působí nejen jako výborná prevence všech trávicích obtíží, ale krátká procházka vám uleví i v případě, že problém již nastal.
K úlevě pomáhá také masáž břicha olejem, nahřátí ve sprše nebo vaně.
V případě, že vám změna stravy či dodržování pravidelného pitného režimu nepomohou, je vhodné navštívit odborníka, v tomto případě gastroenterologa, který vyloučí možný zdravotní problém.
K dlouhodobému zvládnutí opakujících se obtíží je nezbytná trvalá úprava životosprávy, pokud však potřebujete vyřešit akutní problém s nadýmáním, můžete se pro pomoc vydat do lékárny.
Léky na nadýmání a plynatost zakoupíte na Lékárna.cz.
Nadýmání u dětí
Příčiny nadýmání u dětí
Příčinou nadýmání je nerovnováha mezi tvorbou a odchodem plynů, které se tvoří při trávení. Ty se pak hromadí v trávící soustavě a způsobují zmíněné potíže. Spouštěčů hromadění plynů může být mnoho od intolerance konkrétní potraviny, přes změněnou střevní mikroflóru, záněty trávícího traktu až po nedostatek pohybu. U kojenců, kteří přechází na normální stravu může být nadýmání i důsledkem ještě nezralého trávícího traktu.
Léčba nadýmání u dětí
Prvním krokem v léčbě nadýmání by měla být režimová opatření a úprava jídelníčku. Dbát na to, aby mělo dítě dostatek pohybu. Ten podporuje peristaltiku střev a tím i odchod nahromaděných plynů z těla ven. Porce jídla by měly být menší a podávané v kratších intervalech. Důležité je vyřazení z jídelníčku rizikových potravin, které nadýmání u dítěte mohou vyvolávat – nejčastěji luštěniny (hrách, fazole, čočka), ořechy, zelí, cibule, česnek, kapusta, květák, brokolice, hroznové víno (i rozinky), švestky, meruňky, hrušky, banány, čerstvé bílé nebo kynuté pečivo, instantní potraviny, mastná jídla apod. Naproti tomu zařadit do dětského jídelníčku více zakysaných mléčných výrobků s živými kulturami, rýži, rajčata, okurky, červenou řepu, jablka, brambory a libové maso. Dále je potřeba zvýšit příjem neslazených a nesycených tekutin a při vaření používat jemné nedráždivé koření.
Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!