Předvánoční stres a sváteční hodování doléhají na trávicí ústrojí a výsledkem bývají nevolnost, nadýmání, průjem, zácpa, pálení žáhy, apod. Místo dalšího vanilkového rohlíčku si preventivně dejte šálek čaje z bylin, které podporují zažívání.
Pro suroviny nemusíte chodit daleko, protože většinu najdete ve spíži a mezi běžně používaným kořením. Poradíme vám osvědčené postupy, po nichž se vám uleví i v případě akutních potíží.
- půl lžičky kmínu povařte 5 minut ve 250 ml vody a po scezení odvar po lžičkách vypijte
- 1 lžičku anýzu zalijte 200 ml vařící vody, nechte 5 minut luhovat a ještě teplý odvar vypijte
- smíchejte po 25 g semena fenyklu, koriandru, anýzu a kopru, 1 lžičku směsi přelijte šálkem vařící vody, nechte 10 minut vyluhovat a čaj popíjejte po hlavním chodu
- bezprostředně po jídle důkladně rozžvýkejte čerstvou lodyhu petržele nebo 2 kuličky jalovce
- po 1 lžičce máty peprné, meduňky a drceného anýzu zalijte šálkem vařící vody, po 10 minutách luhování nálev sceďte a vždy čerstvě připravený popíjejte 3x denně mezi jednotlivými jídly
- pozvolna snězte 1 najemno nastrouhanou menší mrkev nebo kousek syrové brambory
- 4 hřebíčky, nebo půl lžičky mleté skořice, případně 1 lžičku majoránky zalijte šálkem vařící vody, nechte 10 minut odstát, přeceďte a vypijte
- 1 lžičku jalovčinek nasypte do studené vody, zahřívejte až k bodu varu, 5 minut povařte, nechte 10 minut luhovat a čaj popíjejte po doušcích
- po lžičkách snězte rozvařenou mrkev nebo nahrubo nastrouhané jablko i se slupkou
- 10 g fenyklu povařte 10 minut v šálku mléka a ještě horké zkonzumujte
- několikrát denně spolkněte 1 lžičku drcených nebo mletých lněných semínek
- 5 sušených švestek dejte do misky, zalijte studenou vodou tak, aby byly ponořené, a nechte odstát přes noc. Ráno na lačný žaludek je snězte a zapijte vodou, v níž se namáčely
- hrst sušených švestek rozvařte v trošce vodě, přidejte 1 lžičku másla a po vychladnutí kaši snězte
Univerzální bylinky
Pelyněk sice chutná ošklivě, ovšem na zažívací trakt působí jako balzám. Podporuje tvorbu žaludečních šťáv, reguluje činnost žlučníku, jater i střev, má dezinfekční účinky, tlumí křeče a bolesti břicha. Nálev připravíte tak, že 1 lžičku sušené natě přelijete 500 ml vařící vody a necháte 15 minut vyluhovat. Užívá se 1 lžíce každé 2 hodiny. Případně suchou nať najemno rozemelte, 3x denně spolkněte špetku (na špičku nože) prášku a zapijete sklenicí vody. Pelyňková kúra zabírá okamžitě, ale pozor, není vhodná pro dlouhodobou léčbu, ani pro těhotné nebo kojící ženy.
Na zažívací potíže dobře poslouží i čaje z heřmánku, mateřídoušky, puškvorce, šalvěje a zeměžluče.
Informační zdroj: Ing. Jiří Janča, Josef A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin (1-8. díl, nakl. Eminent, 1994-2001)
Přidat nový komentář