Alergie na chlad propuká hlavně na podzim a v zimě, kdy se vlivem chladného počasí zvyšuje počet těch, které trápí nepříjemné kožní projevy při pobytu v chladném či mrazivém vzduchu nebo po přechodu z tepla do zimy či naopak. Nejčastěji se jedná o zarudnutí pokožky, kopřivku s úporným svěděním, popraskání kůže nebo otoky těch míst těla, která nejsou dostatečně chráněná oblečením.
Pod slovem dieta si lidé většinou představí různá často až drastická opatření, co se stravy týče. Období Vánoc pak chápou jako utrpení, protože tradičná vánoční cukroví bývají plné tuku a cukru, které by si v rámci „své diety“ měl odepřít. Ovšem i při dodržování zásad předepsané diety (například od lékaře), je možné připravit chutné vánoční pokrmy. Je třeba vědět jak.
Lidé, kteří se snaží zbavit pár kilogramů, by se měli snažit snižovat množství tuku a jednoduchých sacharidů (například bílá mouka a cukr). Je tedy dobré vybírat takové vánoční recepty, kde se těchto surovin používá co nejméně. Nebo se také doporučuje použít místo klasického másla raději méně tučnou variantu rostlinného tuku. Podobně je možné nahradit tučnou smetanu nízkotučnou nebo rostlinnou variantou, případně mlékem. Do těsta je vždy lepší dávat celozrnnou mouku nebo ji alespoň s klasickou bílou moukou zkombinovat. Celozrnná mouka je totiž dražší.
Nechcete-li se vzdát se sladké chuti, můžete místo cukru použít nejen nízkokalorické náhradní sladidlo, ale i sušené ovoce. Nesladkou chuť pečiva je možné vyměnit za chuť koření, které má výraznější chuť (skořice, zázvor, badyán, muškát, vanilka, citrónová či pomerančová kůra).
Až polovina Čechů by si měla hlídat hladinu cholesterolu v krvi. Cholesterol bývá v živočišných potravinách, tedy hlavně ve vnitřnostech a výrobcích z nich, ve vaječném žloutku a v živočišných tucích jako máslo, sádlo nebo lůj. Dále také v tučném mléce a tučných mléčných výrobcích, v tučném mase a uzeninách. Při přípravě vánočního cukroví to pak znamená vyhnout se použití velkého množství celých vajíček nebo žloutků, másla, sádla, tučného mléka nebo smetany. Žlutou barvu pečiva, kterou vaječné žloutky vytváří, může dodat i přidání sojové mouky.
Protože cholesterol je látka živočišného původu a v rostlinných potravinách se tedy nevyskytuje, doporučují odborníci používat místo másla rostlinný tuk. Stejně tak místo klasické smetany je možné použít smetanu rostlinnou.
Recepty na přípravu vánočního cukroví pro tyto typy diet najdete na internetové stránce www.receptnazdravi.cz
Přidat nový komentář