Podívejme se ale na druhou funkci kódu čísel E a to funkci informační. Potravinová legislativa ukládá výrobcům také povinnost informovat své spotřebitele, jaké suroviny byly pro ten který výrobek použity...
Meruňky obsahují provitamin A (beta karoten), vitaminy skupiny B, vitamin C a z minerálních látek pak železo, hořčík, vápník, draslík, fosfor nebo křemík. Meruňky jsou dobrým zdrojem vlákniny, která vykazuje celou řadu pozitivních účinků na zdraví včetně prevence zácpy. Sladká dužina meruněk přispívá k plnému zdraví, a tím také k pomalému stárnutí, například tím, že zabraňuje vzniku chudokrevnosti, a zpomaluje stárnutí buněk. V oblastech, kde se meruňky pěstují a pravidelně konzumují se lidé dožívají vysokého věku. Proč bychom tedy měli meruňky jíst?
Konzumace meruněk pomáhá udržovat dobrý stav zraku
Tento účinek ale není dán jen obsahem provitaminu A, nýbrž i přítomností dalších vitaminů a minerálů, jež zvyšují jeho působení. Meruňky se doporučují v případě suchých spojivek, při jejich chronickém podráždění nebo svědění, ztrátě ostrosti vidění v důsledku atrofie čoček a při šerosleposti.
Čtěte také: Rakoviny očí přibývá. Na vině je sluneční záření.
Posilují imunitu
Díky obsahu provitaminu A meruňky zvyšují odolnost proti infekcím. Doporučují se při chronickém zánětu sliznice hltanu, zánětu vedlejších dutin nosních a ekzémech.
Mají pozitivní vliv na nervový systém
Vitamíny ze skupiny B, které v tomto ovoci můžeme najít, mají na člověka pozitivní vliv. Pomáhají nás uklidňovat, léčí nespavost a jsou výborným pomocníkem při boji s každodenními stresy. Meruňky jsou bohaté také na draslík, který přispívá ke správné funkci svalů a nervů. Kyselina listová, kterou meruňky obsahují, snižuje riziko demence a má vliv na vznik Alzheimerovy choroby.
Čtěte také: Překvapující příznaky deprese
Chrání srdce
Mnohé studie dokazují i jejich zázračný vliv na srdce. Snižují škodlivý LDL cholesterol, tím fungují jako prevence před vznikem kardiovaskulárních onemocnění. Draslík, který je v meruňkách vysoce zastoupen reguluje srdeční tep a tlak a udržuje množství tekutin v buňkách. Také dokáže přeměňovat krevní cukr na glykogen. Kyselina listová se uplatňuje při prevenci vysokého tlaku. Vitamin C, který zvyšuje fyzickou výkonnost u pacientů po kardioverzi (odstranění arytmii) snižuje riziko návratu fibrilace síní.
Prevence nádorových chorob
Oranžová barva signalizuje značné množství beta-karotenu, tedy antioxidantu velmi účinného například také v prevenci nádorových chorob. Podle mnoha průzkumů může omezovat vznik rakoviny a brzdit její rozvoj (zvláště pokud jde o rakovinu dutiny ústní).
Pomáhají při léčbě chudokrevnosti
Meruňky jsou bohaté na železo, zlepšují tedy krevní obraz, léčí srdce a podporují krvetvorbu.
Meruňky a krása
Meruňky jsou využívány také kosmetickým průmyslem. Meruňkový olej je častou součástí mnoha krémů a balzámů, protože pomáhá regenerovat a navlhčovat pokožku, má omlazovací efekt. Rozdrcená jadérka jsou přidávána do prostředků na mastnou pleť a do peelingů. Kráse můžeme pomoci i pouhou konzumací tohoto ovoce. Meruňky posilují vlasy, nehty a pokožku, chrání naši kůži při opalování.
Ovoce pro kuřáky
Toto ovoce by se mělo často objevovat na jídelníčku kuřáků, protože meruňky pozitivně ovlivňují sliznici plic.
Konzumace meruněk je vhodná pro budoucí maminky
Pro svůj obsah mědi a kyseliny listové jsou meruňky prospěšné pro ženy v období těhotenství.
Podporují dobré trávení
I přesto, že jsou meruňky velmi sladké a chutné, obsahují pouze 9 g sacharidů a jejich energetická hodnota je jen 188 kJ (pro srovnání: banán má cca 2x tolik energie ve stejném množství). Podílí se na odbourávání tuků. Díky obsahu vlákniny působí proti zácpě a podporují dobré trávení. Často zklidňují různé střevní koliky a celkově pročistí trávicí trakt. V sušené podobě jsou skvělou prevencí i lékem na zácpu. Postarají se o překyselený organismus. Pokud vás trápí chronické potíže se zažíváním a pálení žáhy, určitě byste je měli přidat na jídelníček.
Čtěte také: Trávicí potíže - střevní záněty a rakovina střev
Sušené na kvalitě neztrácí
Výše zmíněné léčivé účinky ale nepřinášejí jen meruňky čerstvé. V sušených plodech jsou živiny v koncentrovanější formě. Pokud je sušená meruňka bez přidaného cukru, má o něco nižší energetickou hodnotu (odpovídající hodnotám dle druhu ovoce) než ovoce doslazené. Je i nutričně vhodnější. Ovoce lyofilizované je sušené mrazem, díky tomuto rychlému šetrnému zpracování mohou obsahovat více vitamínů, které jsou citlivé na teplotu (termolabilní). Sušené meruňky mají obzvláště pozitivní vliv na fungování našeho nervového systému.