Měď (Cu2+) je součástí enzymů a s nimi se uplatňuje při mnoha dějích látkové přeměny. Je nepostradatelná při tvorbě hemoglobinu a při tvorbě červených krvinek, spolupůsobí s askorbovou kyselinou při tvorbě elastinu. Biologická dostupnost mědi se zvyšuje v přítomnosti kobaltu, železa (Fe2+) a zinku. Hladinu tohoto prvku snižuje časté užívání aspirinu. Nejvíce mědi mají ořechy, avokádo, houby, ústřice, žampiony, luštěniny, celozrnné potraviny a listová zelenina (špenát, zelený salát), brambory a vnitřnosti (játra, ledviny).
Účinky
Kromě podílu na procesu krvetvorby a metabolismu dostatek mědi rovněž chrání před vznikem rakoviny žaludku a před vypadáváním vlasů. Naopak nedostatek se projevuje celkovou únavou, narušením procesu dýchání a tvorbou kožních vředů, může vést i ke vzniku některých anémií.
Dávkování
Denní potřebu mědi zajišťuje asi 0,03 mg na kg tělesné hmotnosti.
Použití
Samostatně se neužívá, je součástí celé řady, potravních doplňků, multivitaminových a dietních přípravků.