Vážení přátelé, mám tatínka, který je po infarktech, má nemocné srdce, rovněž má plicní hypertenzi. Z tohoto důvodu moc nechodí, je stále unavený. Užívá Anopyrin,Amicloton, Vasocardin, Syntophyllin, Geriatam, Magnezium. Dále používá v případě pořeby oxygenátor. V noci nemůže moc ležet protože se mu špatně dýchá i když má postel,kde se dá zvednout hlava. Většinou sedí v úšáku. Potřebuji poradit jestli by byly vhodné pro něj nějaké vitamíny nebo potravinové doplňky na posílení srdce a plic a dále potřebuji doporučit nějaké mazání proti proleženinám. Děkuji Jana Barnová
Zdravé a škodlivé tuky
Mastné kyseliny se v našem těle vyskytují především volné nebo jako součást neutrálních tuků (tzv. triglyceridů). Pohled na jejich význam a přeměny v našem těle prodělal za posledních 50 let významný posun. V čem jsou pro naše tělo tolik důležité a kdy nám mohou naopak uškodit?
K čemu je potřebujeme?
Mastné kyseliny jsou nezbytnou součástí každé buňky našeho těla. Slouží nám jako zdroj energie i jako materiál pro tvorbu významných tkáňových působků (látek ovlivňujících tělesnou teplotu, zánětlivou reakci, srážlivost krve a další).
Naprostou většinu mastných kyselin si dokáže naše tělo vyrobit samo. Ty, které si vytvořit nedovede musíme získávat v potravě. Jedná se o tzv. esenciální (nezbytné) mastné kyseliny. Jsou to především mastné kyseliny polynenasycené, tj. s více dvojnými vazbami v řetězci molekuly.
Z čeho je získat?
Hlavním zdrojem mastných kyselin jsou rostlinné a živočišné tuky a oleje. Každý tuk a olej obsahuje jiné typy mastných kyselin. Uveďme si pro přehlednost aspoň pár nejznámějších:
vepřové sádlo - nasycené mastné kyseliny (kyselina palmitová, stearová)
rybí tuk - nenasycené mastné kyseliny (kyselina eikosapentaenová a dokosahexaenová)
olivový olej - nenasycené mastné kyseliny (kyselina linolová a olejová)
kokosový olej - nasycenémastné kyseliny (kyselina laurová)
Obecně jsou doporučovány rostlinné oleje. Olivový olej Vám pomůže při pravidelné konzumaci dokonce snížit riziko srdečně-cévního onemocnění. Ani živočišné tuky ale není možné všeobecně zavrhnout. Rybí tuk z mořských ryb má účinky srovnatelné s olejem olivovým. Navíc obsahuje i důležitý vitamín D, který je nezbytný pro správnou tvorbu našich kostí.
Které jsou ty zdravé?
Zjednodušená zdravotnická propaganda vede mnohdy k nesprávnému závěru, že všechny tuky jsou našemu zdraví škodlivé. Je pravda, že zvýšený příjem většiny živočišných tuků (s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin a cholesterolu) významně zvyšuje riziko srdečně?cévních onemocnění.
Některé tuky - mastné kyseliny - však působí při rozvoji srdečně cévních onemocnění právě naopak - snižují riziko jejich výskytu. Doporučení pro úpravu každodenního jídelníčku by proto mělo znít: Ne vynechat, ale pozměnit. Místo tučných živočišných pokrmů obohatit kuchyni o jídla z mořských ryb, olivových a slunečnicových olejů.
Na co bychom si měli dát pozor?
Nasycené mastné kyseliny obsažené ve vepřovém sádle a tučných masových pokrmech nás při pravidelné konzumaci vystavují zvýšenému riziku srdečně-cévních onemocnění. Náš jídelníček se bez těchto položek může dokonce zcela obejít (i když to nebývá většinou nezbytné).
Kolik tuků potřebujeme?
Vhodné zastoupení tuků v naší stravě se pohybuje kolem 30 %. Tato hodnota je však často překračována. Hlavní podíl tuků v naší potravě by měli tvořit rostlinné oleje s vyšším obsahem nenasycených mastných kyselin a ryby. Důležité je dbát na pravidelný přísun esenciálních mastných kyselin. Doporučená dávka kyseliny linolové je 1,5 g/den.
Přidat nový komentář