Inzerce https://www.lekarna.cz/posileni-imunity/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=posileni-imunity

Mastné kyseliny

( Redakce | přečteno: 29240x )

Mastné kyseliny se v našem těle vyskytují především volné nebo jako součást neutrálních tuků (tzv. triglyceridů). Pohled na jejich význam v těle prodělal za posledních 50 let velký posun.

shutterstock.com
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ

Zdravé a škodlivé tuky

Mastné kyseliny se v našem těle vyskytují především volné nebo jako součást neutrálních tuků (tzv. triglyceridů). Pohled na jejich význam a přeměny v našem těle prodělal za posledních 50 let významný posun. V čem jsou pro naše tělo tolik důležité a kdy nám mohou naopak uškodit?

K čemu je potřebujeme?

Mastné kyseliny jsou nezbytnou součástí každé buňky našeho těla. Slouží nám jako zdroj energie i jako materiál pro tvorbu významných tkáňových působků (látek ovlivňujících tělesnou teplotu, zánětlivou reakci, srážlivost krve a další).

Naprostou většinu mastných kyselin si dokáže naše tělo vyrobit samo. Ty, které si vytvořit nedovede musíme získávat v potravě. Jedná se o tzv. esenciální (nezbytné) mastné kyseliny. Jsou to především mastné kyseliny polynenasycené, tj. s více dvojnými vazbami v řetězci molekuly.

Z čeho je získat?

Hlavním zdrojem mastných kyselin jsou rostlinné a živočišné tuky a oleje. Každý tuk a olej obsahuje jiné typy mastných kyselin. Uveďme si pro přehlednost aspoň pár nejznámějších:

vepřové sádlo - nasycené mastné kyseliny (kyselina palmitová, stearová)
rybí tuk - nenasycené mastné kyseliny (kyselina eikosapentaenová a dokosahexaenová)
olivový olej - nenasycené mastné kyseliny (kyselina linolová a olejová)
kokosový olej - nasycenémastné kyseliny (kyselina laurová)

Obecně jsou doporučovány rostlinné oleje. Olivový olej Vám pomůže při pravidelné konzumaci dokonce snížit riziko srdečně-cévního onemocnění. Ani živočišné tuky ale není možné všeobecně zavrhnout. Rybí tuk z mořských ryb má účinky srovnatelné s olejem olivovým. Navíc obsahuje i důležitý vitamín D, který je nezbytný pro správnou tvorbu našich kostí.

Které jsou ty zdravé?

Zjednodušená zdravotnická propaganda vede mnohdy k nesprávnému závěru, že všechny tuky jsou našemu zdraví škodlivé. Je pravda, že zvýšený příjem většiny živočišných tuků (s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin a cholesterolu) významně zvyšuje riziko srdečně?cévních onemocnění.

Některé tuky - mastné kyseliny - však působí při rozvoji srdečně cévních onemocnění právě naopak - snižují riziko jejich výskytu. Doporučení pro úpravu každodenního jídelníčku by proto mělo znít: Ne vynechat, ale pozměnit. Místo tučných živočišných pokrmů obohatit kuchyni o jídla z mořských ryb, olivových a slunečnicových olejů.

Na co bychom si měli dát pozor?

Nasycené mastné kyseliny obsažené ve vepřovém sádle a tučných masových pokrmech nás při pravidelné konzumaci vystavují zvýšenému riziku srdečně-cévních onemocnění. Náš jídelníček se bez těchto položek může dokonce zcela obejít (i když to nebývá většinou nezbytné).

Kolik tuků potřebujeme?

Vhodné zastoupení tuků v naší stravě se pohybuje kolem 30 %. Tato hodnota je však často překračována. Hlavní podíl tuků v naší potravě by měli tvořit rostlinné oleje s vyšším obsahem nenasycených mastných kyselin a ryby. Důležité je dbát na pravidelný přísun esenciálních mastných kyselin. Doporučená dávka kyseliny linolové je 1,5 g/den.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/zdravotni-pojistovny/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=zdravotni-pojistovny

Anketní otázka

Máte rádi zázvor?

83%
17%
Zatím hlasovalo 92 lidí

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na srdeční dekompenzaci

Vážení přátelé, mám tatínka, který je po infarktech, má nemocné srdce, rovněž má plicní hypertenzi. Z tohoto důvodu moc nechodí, je stále unavený. Užívá Anopyrin,Amicloton, Vasocardin, Syntophyllin, Geriatam, Magnezium. Dále používá v případě pořeby oxygenátor. V noci nemůže moc ležet protože se mu špatně dýchá i když má postel,kde se dá zvednout hlava. Většinou sedí v úšáku. Potřebuji poradit jestli by byly vhodné pro něj nějaké vitamíny nebo potravinové doplňky na posílení srdce a plic a dále potřebuji doporučit nějaké mazání proti proleženinám. Děkuji Jana Barnová

Jaký smysl mají potravní doplňky

V Lekarne.cz každý týden nacházíte nový článek o potravních doplňcích respektive látkách v nich obsažených. Z našich obecných článků zaznělo, že potravní doplňky nejsou léky...

Citronová kůra

Málokdo ví, že slupka z obyčejného citronu nebo pomeranče obsahuje cenné látky, které mohou pomoci ochránit tělo před nachlazením, zmírnit alergie nebo křečové žíly (varixy).

Potravní doplňky by měly být součástí výživy

Kromě hlavních živin, k nimž patří bílkoviny, lipidy a sacharidy, potřebuje lidský organismus k životu celou řadu biologicky aktivních látek, které označujeme jako esenciální. Některé z nich jsou součástí hlavních živin (např. mastné kyseliny a fosfolipidy jsou součástí lipidů, aminokyseliny stavebním kamenem bílkovin)...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce