Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy, je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby, nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat nejenom dostatek vápníku, ale i dalších látek, důležitých pro zdravé kosti.
Nejlepší je konzumovat ovoce v čerstvém stavu, protože jeho tepelnou úpravou se ničí vitamíny. Ale čerstvé ovoce nám dlouho nevydrží. Populární novinkou úpravy ovoce je tzv. lyofilizace neboli sušení mrazem, při které zůstanou veškeré vitamíny a minerály zachovány. Konzumace tohoto ovoce má spoustu výhod, nevýhodou může být jeho vysoká cena.
Sušení mrazem - lyofilizace
Samotný proces lyofilizace probíhá tak, že se ovoce nejprve zamrazí při teplotě mínus 80 °C. Teprve po zmrazení jeho cesta směřuje do sušičky, kde se voda v ovoci mění díky nižšímu tlaku na páru. První sušení probíhá ve vakuu, kde se odstraní na 95 % vody. Druhé sušení již probíhá za postupného zvyšování teploty a snižování vakua. Sušení mrazem tak na rozdíl od klasicky sušeného ovoce pomáhá zachovat strukturu a tvar ovoce, jeho přirozenou barvu, chuť a aroma a v neposlední řadě nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky. Velkou výhodou je, že kromě původní chuti a uchování cenných látek není potřeba přidávat žádné konzervanty, cukr nebo olej.
Lyofilizované ovoce má mnoho využití
Lyofilizované plody často bývají součástí různých snídaňových směsí, müsli, mohou se použít jako ozdoba moučníků nebo je lze přidávat do jogurtů, kaší či pudinků. Mrazem sušené ovoce stačí pouze namočit do vody a poté jej můžete používat obdobně, jako byste měli čerstvé ovoce. Skvělé jsou například lyofilizované jahody neboli jahody sušené mrazem, ze kterých rovněž můžete připravit vynikající mléčný jahodový koktejl. Toto ovoce můžete také křoupat jen coby ovocnou svačinku.
Prodejci doporučují zakoupené ovoce přechovávat v dobře uzavíratelné nádobě, protože může snadno navlhnout, což zcela změní jeho strukturu a dojde k narušení procesu dlouhodobého uchování.
Je-li pro vás důležitá zdravá výživa, sušené ovoce lyofilizované je rozhodně správnou volbou. Jedná se totiž o 100 % přírodní produkt, který neobsahuje žádný přidaný cukr. Nezapomeňte však, že sušené ovoce ztrácí oproti čerstvému ovoci na hmotnosti, nicméně jeho nutriční hodnoty jsou zachovány. Při stejném množství tak do těla dostanete mnohonásobně větší množství živin, a to včetně cukru. Dejte si proto pozor především tehdy, snažíte-li se hlídat svou linii či hladinu cukru v krvi.