Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.
(Levisticum officinale L.)
Příprava čaje
1,5 čajové lžičky řezané drogy na 1 šálek (200 ml) vody. Pije se 2krát až 3krát denně. Denní dávka se pohybuje kolem 5,5 – 8 g sušených listů nebo nati.
Užívaná část
Oddenek s kořeny (Radix levistici) | |
Plod (Fructus levistici) | |
Nať (Herba levistici) |
Sběr a sušení
Kořen sbíráme na podzim, nejlépe 2. nebo 3. rok. Plod sbíráme těsně před dozráním. Nať je nejúčinnější, pokud se sbírá v létě, během kvetení rostliny. Drogu musíme dobře prosušit, neboť snadno přijímá vlhkost a je napadána hmyzem.
Jak vypadá
Libeček je asi 1,5 – 2 m vysoká vytrvalá bylina. Rostlina má poměrně mohutný oddenek. Lodyha je navrchu bohatě větvená. Listy se podobají listům celeru, jen jsou mnohem mohutnější. Během léta, v červenci a srpnu kvete drobnými žlutými kvítky seskupenými do květenství, která vyrůstají na koncích lodyh. Plodem je dvounažka hnědé barvy. Celá rostlina má příjemnou kořenitou vůni.
Kde se rostlina vyskytuje
Libeček je velmi častou rostlinou v našich zahrádkách, kde se pěstuje.
Co libeček obsahuje
Mezi hlavní obsahové látky patří silice.
Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně
Dříve: Libečku se připisovaly močopudné účinky, podporoval chuť k jídlu a vylepšoval trávení. Vyháněl melancholii a zlepšoval náladu.
Dnes: Libeček můžeme použít zevně i vnitřně.
Vnitřně: Nálev z libečku užíváme při zánětu močových cest a močového měchýře - dokáže zvýšit vylučování moči, čímž přispívá k pročišťování močových cest a odplavování cizorodých látek. Snižuje hladinu kyseliny močové v krvi. Své místo má při odstraňování otoků, ale také při zažívacích obtížích, je výborným prostředkem zvyšujícím vylučování žluče.
Zevně: V koupelích na rány, které se špatně hojí.
Upozornění
Silice působí dráždivě na ledviny, proto se při těžším postižení ledvin nesmí používat. Rovněž není vhodné dlouhodobé používání, zvláště vyšších dávek.
Pozn. Libeček je velmi oblíbeným kořením, zvýrazňuje chuť polévek, omáček a pokrmů z masa i zeleniny. Plody se zpracovávají hlavně na silici.
Přidat nový komentář