Látku zvanou kyselina alfa-linolenová (ALA) najdeme už v mateřském mléce. Po celý život ji člověk musí přijímat v dostatečném množství z potravy.
Dobrý den, porcí se rozumí hmotnost masa před nebo po úpravě? Děkuji za odpověď
( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 13026x )
Léta se nás snaží lékaři a odborníci na výživu přesvědčit, abychom si místo tmavého masa dopřáli spíš kuřecí nebo rybu. Není ale ryba jako ryba. Vědci zjistili, že třeba farmově chovaný tuňák může obsahovat těžké kovy a chemikálie, takže doporučili jíst týdně jen čtyři porce.
Výzkumníci z australské univerzity v Adelaide ve spolupráci s Aquafin Cooperative Research Center se zaměřili na složení tuků tuňáka Thunnus maccoyii (volně žijících a z akvakultury). Tato ryba je velmi žádaná a je chovaná farmově pro japonský trh. Proto byly kromě směsných vzorků testovány i určité části svaloviny, používané k přípravě sushi.
Vyšetřované ryby byly ve věku do 2 až 3 let, což je věk obvyklý u farmového chovu. Obsah tuku během růstu stoupá, xca do 136 dne, a pak mírně klesá. Obsah rtuti klesá se zvyšujícím se obsahem tuku. U farmově chovaných ryb roste podíl EPA a DHA na celkovém tuku a snižuje se podíl rtuti.
Ze studie vyplývá doporučení pro konkrétní konzumaci ryb. Za porci se považuje 150 g pro dospělého a 75 g pro děti. Odborníci doporučují nejméně jednu porci farmově chovaných ryb týdně - více porcí ryb z volného rybolovu - a nejvýše 4 porce týdně kvůli obsahu rtuti.
Kolikrát týdně si dáte rybu? Napište nám v diskusi nebo na mail redakce@ordinace.cz.
Zdroj: www.bezpecnostpotravin.cz
Přidat nový komentář