Výzkumníci z australské univerzity v Adelaide ve spolupráci s Aquafin Cooperative Research Center se zaměřili na složení tuků tuňáka Thunnus maccoyii (volně žijících a z akvakultury). Tato ryba je velmi žádaná a je chovaná farmově pro japonský trh. Proto byly kromě směsných vzorků testovány i určité části svaloviny, používané k přípravě sushi.
Vyšetřované ryby byly ve věku do 2 až 3 let, což je věk obvyklý u farmového chovu. Obsah tuku během růstu stoupá, xca do 136 dne, a pak mírně klesá. Obsah rtuti klesá se zvyšujícím se obsahem tuku. U farmově chovaných ryb roste podíl EPA a DHA na celkovém tuku a snižuje se podíl rtuti.
Ze studie vyplývá doporučení pro konkrétní konzumaci ryb. Za porci se považuje 150 g pro dospělého a 75 g pro děti. Odborníci doporučují nejméně jednu porci farmově chovaných ryb týdně - více porcí ryb z volného rybolovu - a nejvýše 4 porce týdně kvůli obsahu rtuti.
Kolikrát týdně si dáte rybu? Napište nám v diskusi nebo na mail [email protected].
Zdroj: www.bezpecnostpotravin.cz
Přidat nový komentář