Kocovina vám tělo hlásí, že toho alkoholu na něj bylo moc, že je pracuje na plné obrátky, aby ho odboural. Jestli mu chcete pomoci, zapomeňte na klasickou kávu a nahraďte ji čajem s medem a citrónem. Zabírá i klasická česnečka.
Co je kocovina?
Jde o výsledek chemické reakce organismu na odbourávání alkoholu, která mu odebere již zmíněné tekutiny, vitamíny a minerály, ale i velké množství energie. V rámci ní se játra snaží vyrovnat s alkoholem a nevyrábějí glukózu, takže hladina krevního cukru klesá. Mění se také prostředí v mozku - jeho buňky natahují vodu, rozpínají se a z toho nás bolí hlava. A to jsou jen dva příklady za mnoho dalších.
Jak kocovinu léčit?
Ideální je pít tak, abychom nebyli opilí, tedy aby si tělo v pohodě poradilo s přísunem alkoholu. Osmdesátikilový muž by tak měl vypít za dvě hodiny jen půllitr piva nebo čtvrt litru vína – právě tolik je schopno tělo zvládnout. Šedesátikilová žena by na stejný půllitr potřebovala ještě o hodinku delší dobu.
Když se s kocovinou probudíte, zapomeňte na to, že vás z ní dostane hrnek silné černé kávy. I když je kofein mezi lidmi vnímán jako "protijed" alkoholu, podporuje dehydrataci organismu a tím tělo ještě víc oslabí. To samé tedy platí i o kolových nápojích s kofeinem. Jejich přínosem může být snad jen okamžitý přísun rychlých cukrů. Opravdu pomoci tedy může jen voda nebo některý z čajů.
Žaludeční nevolnost zmírní například horká voda s medem a citrónem – splní tři věci najednou: dodá tekutiny, vitamín C a cukr. Stejně funguje i silná polévka a také tradiční česnečka.
Játra zase potřebují vitamín B.
Lehčí forma kocoviny se dá potlačit i procházkou, ale pokud je vám hodně špatně, pak lékaři doporučují klid a odpočinek.
Co rozhodně doporučit nemůžeme, je "vyprošťovák", tedy další dávka alkoholu. Tím otravu alkoholem jen přiživujete. Výjimkou snad může být sklenka méně procentního piva - dodá tělu kromě mírné dávky alkoholu i vitamíny a minerály.
Fungují na kocovinu léky?
Bolest hlavy a celého těla je někdy důvodem, proč lidé sáhnou během kocoviny po některém z tišících léků, obecně je odborníci nedoporučují, protože je to další zátěž pro již dost zkoušený organismus. Vyhnout byste se jim měli při silné nevolnosti a také pálení žáhy. Problematické mohou být i rozpustné multivitaminy, od kterých si slibujeme přísun ztracených vitamínů a minerálů. Ty nám sice dodají, ale mohou jen zhoršit překyselení žaludku a zažívací potíže.
Ordinovat si léky by lidé neměli, pokud cítí bolest silněji než kdykoliv předtím. V tom případě by měli podle Marka Hakla z Centra pro léčbu bolesti při Anesteziologicko resuscitační klinice Fakultní nemocnice U Svaté Anny v Brně, navštívit lékaře a brát léky až po domluvě s ním. Není totiž vždy ideální si naordinovat léky na bolest bez konzultace s lékařem.
Pomoci by vám mohly bylinky a koření – například zázvorový čaj je skvělý proti nevolnosti, stejně jako máta, řebříček .
Prevence kocoviny
Nejlepší je nepít, ale jsou chvíle, kdy chcete udělat výjimku. Pak byste mohli následky opilosti zmírnit například tak, že:
- Před konzumací alkoholu se dostatečně napijte vody například s rozpuštěným vápníkem – díky němu žaludek ochráníte před překyselením. Vodu byste měli pít nejméně dvě hodiny před první sklenkou alkoholu a pak ji pít jedna ku jedné k alkoholu – sklenice vína či piva by měla být následována sklenkou vody či minerálky. Než si půjdete lehnout, tak se dostatečně napijte také a do vody můžete přidat trochu citrónu.
- Poslední sklenku si dejte alespoň dvě hodiny před spaním – ještě pak máte šanci "přepít" a zředit ji vodou.
- Rozhodně se dobře najezte a dopřejte si něco malého k snědku i během popíjení alkoholu. Povolená jsou i tučnější jídla – tuk udělá na stěnách žaludku ochranný kryt a ty nejsou tak náchylné k překyselení a alkohol jimi hůř proniká.
- Zvolte jeden druh alkoholu a zůstaňte u něj – nemíchejte! Čím sladší nápoj, tím rychleji se dostaví stav opilosti – cukr urychlí vstřebávání alkoholu do krve.
Přidat nový komentář