MUDr. Tomislav ŠvestkaIV. interní klinika, 13. prosince 2001
Laktózová intolerance patří mezi nejběžnější zdravotní obtíže související s příjmem potravy. Její výskyt je vázán místně i rasami - nejvyšší je u Asiatů a Afričanů. Naopak nejvíce laktózově tolerantní jsou obyvatelé severní Evropy (cca 90 %), u Čechů se jedná o 70 % populace.
Zní logicky, že ve stravě vynecháme potraviny, které nám způsobují zdravotní potíže. Také všichni víme, že mléčné výrobky obsahují mléčný cukr, neboli laktózu. Tedy se nám nabízí, že lidé s nesnášenlivostí laktózy by neměli konzumovat mléčné výrobky. Jenže nic není černobílé.
„Laktózově intolerantní osoby mohou denně konzumovat 6-12 gramů laktózy, s preferencí zakysaných mléčných výrobků (jogurty, zákysy, kefíry). Ty totiž oproti samotnému mléku obsahují o 20-50 % méně laktózy,“ sděluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.
Jak je to ovšem se sýry? „Při výrobě sýrů se odstraňuje syrovátka, která obsahuje značné množství laktózy. Zbytky laktózy se také ztrácí během zrání sýrů," vysvětluje odbornice. „Mám-li být konkrétní, během dne může člověk s nesnášenlivostí mléčného cukru zkonzumovat například 200 g cottage sýru a 150 g jogurtu, nebo třeba 100 g sýru a pár kousků pečiva s tvarohovou pomazánkou. Tyto příklady splňují hlavní zásadu – tedy denní dávku laktózy 6-12 gramů.“
Více informací na www.bileplus.cz
Přečtěte si také
Čtyři cviky, které pomohou při léčbě osteoporózy
Napište nám do diskuse nebo na [email protected].
Přidat nový komentář