Jistě, někomu pravidelné čištění zubů a mezizubí moc neříká, ale i ten si snad je vědom, že zubní hygiena zdraví chrupu výrazně přispívá. Jsou ale situace, kdy je lépe s čištěním zubů raději počkat.
Sklovina, která tvoří nejsvrchnější vrstvu zubu a chrání ho před bakteriemi před zubním kazem, je velice citlivá na kyseliny. A to jakékoliv. Tedy například i na kyseliny ovocné. Specialista na dentální hygienu MDDr. Adam Šíma, který působí na dentální klinice Jan Stuchlík, vysvětluje tento proces takto: „Vlivem nízkého pH kyseliny dochází k rozpouštění skloviny a ionty se tak uvolňují na povrch zubu. Přibližně po třiceti minutách se pH v ústech vrátí do normálu a krystaly na sklovině se právě díky iontům obnoví. Problém ale nastane, pokud si vyčistíte zuby v oné půlhodině. Spolu s bakteriemi a zbytky potravy totiž očistíte i uvolněné ionty a krystaly se pak nemají z čeho obnovit. Tím nastává odvápnění zubu a ničení skloviny.“
Pokud si tedy dáte džus, ovoce nebo třeba bílé víno, s čistěním zubů počkejte půl hodinky, zabráníte tak ničení skloviny, a tudíž i snížíte riziko vzniku zubního kazu.