Kardiovaskulární onemocnění je nejčastější příčinou úmrtí obyvatel České republiky. Příčiny tohoto onemocnění jsou multifaktoriální, patří mezi ně zejména špatný životní styl, s ním spojená nezdravá výživa, kouření a obezita.
Kardiovaskulární onemocnění je nejčastější příčinou úmrtí obyvatel České republiky. Příčiny tohoto onemocnění jsou multifaktoriální, patří mezi ně zejména špatný životní styl, s ním spojená nezdravá výživa, kouření a obezita.
Měli bychom snížit energetický příjem stravy, snížit spotřebu tuků, zejména živočišných, zvýšit konzumaci ovoce, zeleniny, vlákniny a mořských ryb. Tyto zásady každý z nás dobře zná. Již méně je však známá úloha některých vitaminů, které mohou při vzniku kardiovaskulárních onemocnění preventivní účinky. Jedná se zejména o tzv. antioxidanty - vitamin C, vitamin E a beta-karoten, které chrání organismus před škodlivými účinky volných radikálů. To jsou velice reaktivní částice, které se na vzniku onemocnění srdce a cév podílí.
Preventivní účinky má však také kyselina listová, jeden z vitaminů skupiny B. Kyselina listová se účastní metabolismu homocysteinu. Homocystein je látka, která vzniká při trávení bílkovin. Jeho vysoká hladina v krvi je spojována s vyšším rizikem vzniku chorob srdce a cév (podobně jako vysoká hladina cholesterolu). Kyselina listová spolu s vitaminem B6 a B12 odbourávají škodlivý homocystein na neškodný methionin. Vyšší příjem těchto tří vitaminů by tedy měli mít všichni lidé s určitými předpoklady ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Přidat nový komentář